НОВИНИ

Антоанета Цонева: До 3 септември "Да, България" решава ще остане ли част от ПП-ДБ

Това е пълномащабна война в момента, която виждаме на българския политически терен, добави тя

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 31.08.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

До 3 септември от "Да, България" ще решат дали ще останат част от коалицията "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". Това обясни в "Денят започва в събота" Антоанета Цонева от ПП-ДБ. По думите ѝ е необходимо още време заедно с партньорите да бъдат договорени условията на коалиционния договор, защото ПП-ДБ е коалиция от няколко партии.

"В навечерието на изборите няма нищо по-важно да направим така нашите документи, с които ще се явим на изборите, включително и програмните ни цели, начинът, по който си представяме упражняването на властта. Създаването на амбициозна стратегия как ние да увеличим доверието в коалицията, тъй като загубихме половината си избиратели на последните избори, как да се обърнем към поддръжниците, за да направим по-добър резултат", заяви Антоанета Цонева.

Поясни, че разговорите продължават.

"Моделът срещу който се борим и заради който формациите ни са създадени на практика избухна в момента пред очите на българските избиратели в навечерието на изборите. Ако е имало хора, които са се съмнявали за този модел, в момента те го виждат в най-зрелищната му и извратена форма. За нас това мнозинство от 160 депутати, в което нямаше как, казахме го в началото на процеса, да не бъде включено ДПС, е необходимо с оглед, че този модел и неговото разграждане зависи от това как ще изглежда съдебната система в България, как ще изглежда прокуратурата и нейната отчетност и контрол. Тази арогантност, тази безогледност, с която се действа, тази демонстрация на сила, което е характеристика на поведението на Пеевски, това натискане на копчетата на цялата държава, които са зависими от него - МВР, служби, това е моделът. Ние сме длъжни, казвайки че се борим срещу този модел, да вложим целия арсенал от законови средства, включително и промяна на Конституцията. Това е пълномащабна война в момента, която виждаме на българския политически терен", добави Антоанета Цонева.

Тя коментира и предстоящите предсрочни парламентарни избори.

"Разполагаме с анализ на рисковите секции, където има тежки девиации във вота, може да предоставим този анализ, къде са тези точки", уточни Антоанета Цонева. Органите на партията ще заседават и обществото ще бъде уведомено, искаме процесът да бъде открит, да се знае какви ангажименти поемаме. Ако българските политически партии не осъзнаем че така не може - виждаме този разпад - ниската избирателна активност", каза още тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унион Берлин записа първа победа през новия сезон в Бундеслигата
Унион Берлин записа първа победа през новия сезон в Бундеслигата
Олимпик Лион направи обрат срещу Страсбург в мач със седем гола във френската Лига 1
Олимпик Лион направи обрат срещу Страсбург в мач със седем гола във френската Лига 1