НОВИНИ

Арх. Здравко Здравков: Стадион "Българска армия" има издадена виза за реконструкция още през 2019 г.

Борил Гочев
от Борил Гочев
18:24, 11.01.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Главният архитект на община "София" Здравко Здравков говори след края на срещата между него спортния министър Радостин Василев и представителите на ЦСКА, на която бе обсъждана темата с реконструкцията на стадион "Българска армия".

Архитект Здравков разкри, че стадион "Българска армия" разполага с виза за проектиране, която е бил издадена още през 2019 година и самият той не вижда пречки проектът да се осъществи.

"Предстои обсъждане на плана за Борисовата градина. Планът позволява реконструкция на стадиона. Уточнихме се клубът да продължи работата с екипа от архитекти и да представим съответното проекторешение. Още 2019 г. е издадена виза за проектиране. Въз основа на нея футболният клуб може да подготви документацията. Заключителната дискусия за плана на Борисовата градина ще се проведе на 17 февруари. Не виждам причини за пречки. Проектът бе представен на предишното обсъждане, така че не виждам проблем. Стадионът може да е предмет на проект. Изцяло зависи от волята на министерството и спорният клуб как ще представят плана.", коментира Здравков.

Той разкри още, че е възприето в Борисовата градина да има спортни съоръжения и допълни, че дърветата, които могат да бъдат засегнати от строежа ще бъдат компенсирани.

"Възприето е в Борисовата градина да има спортни съоръжения, там има 4 такива. Запазени са като статут. Единственото, което се изисква е вписването на новото съоръжение в чашката на старото. То не трябва да излиза от геометрията на сегашното. Разговорите днес промениха начина на комуникацията. Нещата при взаимна мобилизация могат да се случат в кратък срок. Предложението е в посока промяна взаимоотношенията между спортния клуб и министерството. Формата, между която ще се уредят взаимоотношенията, трябва да бъде уговорена. Проектът, който съм виждал, предвижда премахване на съществуващите писти, за да може там да се получат трибуни. Стадионът трябва да бъде съобразим в тази елипса. Дърветата могат да бъдат компенсирани, ако бъдат засегнати", завърши архитектът на Столична община.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Кирил Петков: Още този месец ще отида в РСМ
Премиерът Кирил Петков: Още този месец ще отида в РСМ
Готвят механизъм за компенсация на ощетените пенсионери
Готвят механизъм за компенсация на ощетените пенсионери