НОВИНИ

Ариф Маджид гласува в Доха за новия Устав и спасяването на световните щанги

bnt avatar logo
от Димитър Русев
14:11, 01.09.2021
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
ариф маджид гласува доха новия устав спасяването световните щанги
Слушай новината

Маджид гласува в Доха за новия Устав и спасяването на световните щанги, България може да вземе европейското догодина. Промените ще осигурят принципност, надзор и прозрачност, ще влеят свежа кръв и ще предпазят този спорт от олимпийска изолация.

По време на Извънредния конгрес в Доха, федерациите-членки на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) гласуваха с мнозинство за приемане на нов, независимо разработен Устав, който ще промени коренно управлението на IWF. От участващите в конгреса представители на 133 федерации-членки, повече от 2/3 гласуваха в подкрепа на новите мерки, сред тях бе и президентът на Българската федерация по вдигане на тежести Ариф Маджид.

Новината за нас е, че България е с огромни шансове да получи домакинството на европейското първенство за мъже и жени през 2022 г. В разговорите си с шефовете на световните щанги Ариф Маджид е получил уверение, че подобна кандидатура би се приела положително, предстои вземането на окончателно решение. Страната ни е сред водещите в този спорт, а за последно организира континентален шампионат през 2005 г. в София.

„Чак през октомври миналата година IWF успя да постигне консенсус относно назначаването на независими членове в Комисията за реформи и управление (RGC), което бе изключително важна стъпка за оставяне проблемите от миналото зад гърба ни,“ заяви временният президент на IWF д-р Майкъл Ирани.

„Приемането на изцяло нов Устав след широки консултации и само за 10 месеца по време на пандемията е истинска демонстрация на решимостта на IWF да премине към по-светло бъдеще, което се базира на солидни основи.“

Новият Устав ще въведе жизненоважни принципи, включително представителство на спортистите, равенство между половете и независим надзор. Не по-малко от трима представители на спортистите ще бъдат в реформирания Изпълнителен съвет на IWF, докато поне 30% от избраните ръководни длъжности ще бъдат заети от жени. Етичните и дисциплинарните въпроси ще се разглеждат независимо от Изпълнителния съвет на IWF, като се основават на специални договорености, които вече бяха въведени през последните месеци.

Стриктните критерии за допустимост на кандидатурите и въвеждането на лимит в мандатите ще гарантират, че бъдещият Изпълнителен съвет на IWF ще се възползва от редовен приток на нови идеи и професионалисти, а и ще ограничи националните федерации с голям брой допинг-случаи от достъп до представителство на ниво Борд.

„От името на IWF бих искал искрено да благодаря на всички, които участват в създаването и усъвършенстването на този нов Устав,“ каза д-р Ирани. „Дарън Кейн, независимият председател на RGC, беше неуморен в усилията си, както и другите независими членове и членове на IWF. Благодарни сме на ITA, на WADA, на ASOIF и на МОК за техните напътствия и, разбира се, на нашите национални федерации за смелостта да предприемат тази решителна стъпка."

Прилагайки разпоредбите на новия Устав, IWF сега ще премине към нови избори за своя Изпълнителен съвет веднага щом това стане практически възможно. Окончателният вариант на новия Устав ще бъде изпратен до федерациите-членки през следващите няколко дни.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В София се строят 15 нови детски градини и ясли
В София се строят 15 нови детски градини и ясли
Добри Митрев е новият председател на УС на БСК
Добри Митрев е новият председател на УС на БСК