НОВИНИ

Армията ще може да участва в прилагането на мерките и ограничението на коронавируса

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:10, 20.03.2020
Чете се за: 02:20 мин.
Политика

Парламентът реши и армията да може да участва в прилагането на мерки и ограничения заради коронавируса. Депутатите цял ден обсъждат новия закон за мерките по време на извънредното положение.

Девет часа вече продължава пленарното заседание. Спорове има по много от текстовете. Депутатите са успели да приемат до момента едва 1/3 от закона.

Един от спорните текстове беше именно за това, че военните ще могат да спират граждани, да проверяват техните документи за самоличност, да ги задържат до идването на органите на МВР. Военните ще могат да използват специални средства само в особени случаи. Това решиха още депутатите.

Спорове имаше и по отношение на санкциите за разпространение на фалшивите новини.

Депутатите решиха също така да няма наказателни лихви при забавяне на вноските по кредитите. Вноските ще могат да бъдат платени след края на извънредното положение. Също така няма да има запор на банкови сметки, на заплати, на пенсии.

Работодателите ще могат да дават на служителите си до половината от платения им годишен отпуск без тяхно съгласие.

Двама депутати - Веселин Марешки и Кръстина Таскова от "Воля" тази сутрин изненадаха колегите си, като влязоха в залата в защитни костюми.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Те са взели предпазни мерки, които считат, че са необходими за запазване на тяхното здраве.

Валери Жаблянов - БСП: Моля да помолите колегите, които са прекалили със санитарните изисквания, да напуснат залата. Да се преоблекат във вида, в който би следвало да заседава върховният орган на републиката.

Веселин Марешки обясни, че депутатите не дават добър пример за спазване на мерки срещу коронавируса.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Може да махнете маската, да може колегите да ви познаят.

Веселин Марешки - председател на "Воля": Единствените места, където не се спазва законът, процедурите и заповедта на ген. майор проф. д-р Мутафчийски да сме на два метра един от друг, да не се скупчваме, това са "Столипиново" и българският парламент.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Всички народни представители са снабдени с маски, местата са хигиенизирани. Правим каквото можем, но не можем да спрем работата на българския парламент.

В дебата по закона, от ляво отново заявиха, че не могат да подкрепят мерки, които ще доведат до хаос, и ще имат и политически последици.

Корнелия Нинова - БСП: Засилване на репресиите, отнемане на права, подслушване на хора, преследване на свобода на слово. Винаги можете да разчитате на БСП, когато предлагате отговорни пред националната икономика и българския народ решения и не може да разчитате на подкрепа, когато внасяте хаос в живота на хората.

От ДПС заявиха, че социално-икономическите мерки не е трябвало да бъдат включвани в закона.

Йордан Цонев - ДПС: Аз мисля, че трябва да има разум. Дайте да направим в много спешен порядък в рамките на една седмица, на 10 дни тези изчисления, с какво разполага държавата. Да видим кои са засегнатите сектори от населението, да видим кои са най-спешните мерки, които можем да си позволим и тогава да действаме. Настана хаос.

Тома Биков - ГЕРБ: Едновременно биваме обвинявани в това, че имало хаос, вероятно е имало такъв, защото всичко се прави за 3 дни, в извънредно положение. От тази криза всички ще губят. Всички сме еднакви в момента пред тоя вирус и няма никакво значение кой е от БСП, кой е от ГЕРБ.

БСП се обявиха против текста, който дава право на военните да извършват проверки на самоличността на хората и да спират превозни средства до идване на МВР.

Таско Ерменков - БСП: Когато става въпрос за епидемия, за болни, за лица, които са избягали от карантина, да ги преследваме с танкове и БТР-и някакси ми се струва свръх усилия за това нещо.

Димитър Лазаров - ГЕРБ: Не се предвижда ползване на танкове, оръдия. По този начин се всява страх у хората, по този начин се въвеждат в заблуждение.

Валентин Касабов - "Обединени патриоти": Забранихме театрите, големият театър продължава да забавлява в кавички зрителите. Особено в лявата част.

Опасения имаше и около текстовете, които предвиждат затвор и глоби за фалшива информация за коронавируса.

Десислав Чуколов - "Атака": Нека да съди съдът, но тази мярка, която се предлага, е въвеждане на болшевизъм.

Законът предвижда спиране налагането на запори на банкови сметки,заплати и пенсии. Както и удължаване на валидността на изтичащи лични документи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банско - ден трети от карантината
Банско - ден трети от карантината
Илиана Раева: Тази ситуация е изпитание, от което трябва да излезем по-мъдри
Илиана Раева: Тази ситуация е изпитание, от което трябва да излезем по-мъдри