НОВИНИ

Иван Гешев подкрепи искането на БЛС за по-строги мерки срещу Covid-19

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
12:47, 20.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:28 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев отново призова за по-радикални мерки за ограничаване на разпространението на вируса. Мотивът му - до този момент действия не дават задоволителен резултат.

Иван Гешев - главен прокурор на Република България: Трябва да разберем, че това, което беше нормално, две седмици вече не е нормално и не можем да си го позволим. Времето ни изтича, ако вече не е изтекло.

За втори път главният прокурор призовава държавата да затегне контрола. Този път поводът са исканията на лекарите.

Иван Гешев - главен прокурор на Република България: Последните дни ми се обаждат лекари от цялата страна. Голяма част от тях са за радикални мерки.

В писмо до властите и в три точки лекарите поискаха държавата да бъде още по-строга. Възрастните да не излизат. Всички хора да спазват задължителен вечерен час. А движението от град на град да бъде ограничено. Главният прокурор помоли политиците да се вслушат в лекарите.

Иван Гешев - главен прокурор на Република България: Защото когато човек се разболее, отива при лекар, а не при политик. Сега е моментът да видим дали имаме държавници или хора, които се занимават с политиканстване.

Освен за лекарите, Гешев напомни, че политиците трябва да помислят за финансова помощ и за полицаите, които също са на първа линия със заразата.

Иван Гешев - главен прокурор на Република България: Полицията ни е с ограничен ресурс. Тя се разкъсва между много отговорности и не знам колко ще издържат тези хора, защото те работят на ръба на възможностите си.

Дебатите в Народното събрание около извънредния закон главният прокурор определи с една дума.

Иван Гешев - главен прокурор на Република България: Тъжно. Продължават, според мен и ще го кажа съвсем отговорно, дребни политически игрички с идея за извличане на политически дивиденти.

Според Гешев ситуацията в ромските гета изисква намесата не само на медиатори, а и на армията. Но и за това главният прокурор е по-скоро песимист.

Иван Гешев - главен прокурор на Република България: Вече си мисля, че всичко, което се прави, е закъсняло, включително и за ромските гета. Държавата не разполага с потенциала да го осъществи в пълен мащаб - говорим за превенция, за медиация, за контрол от полицията, за здравни власти, които да осъществяват и контрол върху карантината, която масово вече не се спазва в тези общности.

Така обвинител №1 разкритикува държавната власт, но похвали местната.

Иван Гешев - главен прокурор на Република България: Тя се оказа за пореден път много по-гъвкава и виждам, че кметове в цялата страна въвеждат адекватни мерки много по-бързо от решенията, които се взимат на централно ниво.

И намекна, че ако се наложи да призовава трети път за по-радикални мерки, вероятно ще бъде твърде късно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обучението в електронна среда на учениците протича нормално
Обучението в електронна среда на учениците протича нормално
5 нови случая на коронавирус, общо са 112
5 нови случая на коронавирус, общо са 112