НОВИНИ

Артьом Добвик - новият национален герой на Украйна

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:55, 30.06.2021
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
артьом добвик новият национален герой украйна
Слушай новината

Навярно няма човек, който да не помни финала на Евро 2016 и онзи гол на Едер, който попари националния отбор на Франция насред Париж и осигури първа европейска титла на Португалия.

Пет години по-късно, отново на Европейски футболни финали, станахме свидетели на една не по-малко любопитна история, но този път с украински привкус.

Късно снощи, Украйна елиминира драматично Швеция с 2:1 след продължения, като победния гол падна в 121-ата минута на двубоя на "Хемпдън Парк".

Автор на безценното попадение стана Артьом Довбик, който моментално се превърна в национален герой, изпращайки страната си на първи 1/4 финал в историята.

Но кой всъщност е 24-годишният нападател? Артьом Довбик е роден на 21 юни 1997 година в Черкаси. Футболната му кариера започва в местния Днипро, а като юноша е забелязан от Металист Харков, но контузия на една от тренировките го принуждава да се върне в родния Черкаси.

От тогава насам травмите се неизменна спънка за младия нападател, който така и не успява да се наложи в отборите, за които играе.

Във визитката му обаче прави впечатление тригодишен престой в датския шампион Мидтиланд, макар и да записва едва 30 двубоя за този период.

Междувременно Довбик е играл още за отбори от Молдова и Украйна, а в момента защитава цветовете на Днипро-1 в украинската Премиер Лига.

Дебютът му за националния отбор дойде през февруари тази година, но определено попадането му в състава за Евро 2020 беше изненада. Не беше учудващо обаче, че Андрий Шевченко не го използва в нито един мач от груповата фаза.

Съдбата обаче си знае своето и снощи контузията на Ярмоленко в 106-ата минута принуди украинския наставник да пусне в игра Довбик.

Какъв ход само се оказа това 15 минути по-късно, когато Олексадър Зинченко центрира в наказателното поле, където именно играчът на Днипро-1 засече с глава топката, пращайки я във вратата на Швеция за 2:1.

Голът хвърли в екстаз целия украински щаб, а радостта на селекционера Андрий Шевченко със сигурност беше един от кадрите на вчерашния ден.

Така, само за един миг, един футболист, преследван от контузии през цялата си кариера и без особени постижения, се превърна в национален герой, вкарвайки гол, който ще се помни дълго

Самият Довбик обаче отказа в интервюто си след мача да се определи като "герой", макар и да призна, че му е трудно да намери думи да опише случилото се.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17-ото издание на Европейската нощ на музеите ще се проведе в събота
17-ото издание на Европейската нощ на музеите ще се проведе в събота
Стойка Кръстева ще участва на държавното в Ботевград
Стойка Кръстева ще участва на държавното в Ботевград