НОВИНИ

Асад предприе второ посещение в Персийския залив след земетресението

асад положи клетва президент сирия
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:07, 19.03.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Сирийският президент Башар ал-Асад пристигна в Обединените арабски емирства (ОАЕ), второто му посещение в Персийския залив след опустошителното земетресение миналия месец, което накара арабите да се обърнат към неговото изолирано правителство. Пътуването - второто на Асад до богатите на петрол ОАЕ от толкова години - идва след посещение в Оман миналия месец. Двете страни са единствените му официални ангажименти в арабските страни от началото на войната в Сирия през 2011 г.

Абу Даби, който нормализира отношенията с правителството на Асад през 2018 г., ръководи усилията за оказване на помощ след земетресението от 6 февруари, което удари Югоизточна Турция и Северна Сирия, убивайки десетки хиляди. Анализатори казват, че дипломатическият импулс, генериран от усилията за оказване на помощ след земетресението, може да засили отношенията на Дамаск със страните от Близкия изток, които досега се съпротивляваха на нормализирането след повече от десетилетие война. ОАЕ обещаха над 100 милиона долара помощ за засегнатата от земетресението Сирия, което е най-голямата сума за Сирия от която и да е държава. Емирствата изпратиха също екип за търсене и спасяване и предоставиха хиляди тонове спешна помощ.

По време на войната в Сирия Асад рядко е ходил в чужбина, с изключение на съюзниците Иран и Русия, която той посети отново тази седмица и се срещна с президента Владимир Путин. Външният министър на Саудитска Арабия, която също изпрати помощ за земетресението в Сирия, каза миналия месец, че в арабския свят се изгражда консенсус за необходимостта от нов подход към Дамаск за справяне с хуманитарните кризи, включително земетресението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков и Олимпиакос надвиха Панатинайкос и спечелиха редовния сезон в гръцкото първенство
Везенков и Олимпиакос надвиха Панатинайкос и спечелиха редовния сезон в гръцкото първенство
Близки и приятели се простиха с отец Александър Чъкърък
Близки и приятели се простиха с отец Александър Чъкърък