НОВИНИ

Асен Василев към МЕТА: Да спрем руската пропаганда през социалните мрежи преди евроизборите

асен василев мета спрем руската пропаганда социалните мрежи евроизборите
bnt avatar logo
от БНТ
11:06, 09.02.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Борбата с дезинформацията и манипулираното и подвеждащо съдържание обсъдиха на среща във Вашингтон вчера финансовият министър Асен Василев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и ръководители на глобалната компания МЕТА, която е собственик на социалните мрежи Фейсбук, Инстаграм, Уотсъп и др.

“Спрете руската пропаганда и го направете преди европейските избори. Тогава ще видите качествена промяна в отношението и на потребителите на Фейсбук, и на регулаторите в ЕС”, призова българският министър на финансите на срещата.

Асен Василев даде примери как съдържание, което е проевропейско, се сваля от социалната мрежа по сигнали на тролове, докато дезинформацията се разпространява.

"България изразява дълбока загриженост от руската дезинформационна кампания, насочена към подкопаване на доверието в европейските институции, САЩ и НАТО", обобщи министър Василев.

От МЕТА запознаха министъра на финансите с новите модели изкуствен интелект AI, които позволяват разпознаване и премахване на манипулирани изображения и подвеждаща информация.

В МЕТА посрещнаха българските министри с традиционните принцеси, баница със спанак и сарми.

Във Вашингтон финансовият министър Асен Василев проведе среща и с ръководството на „СпейсЕкс“. Той отправи към тях покана да посетят България наесен.

Вицепрезидентът на компанията Тим Хюс прояви голям интерес към страната ни, особено в контекста на вече потвърдената визита в България на администратора на НАСА Бил Нелсън през октомври 2024 г. „СпейсЕкс“ и НАСА работят заедно по космическата програма, която трябва да върне човечеството на Луната и да го отведе до Марс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елена Рибакина ще играе на третия си пореден четвъртфинал в Абу Дабу в опит да го преодолее за първи път
Елена Рибакина ще играе на третия си пореден четвъртфинал в Абу Дабу в опит да го преодолее за първи път
Задържаха турски гражданин за контрабанда на 4 кг злато
Задържаха турски гражданин за контрабанда на 4 кг злато