НОВИНИ

Асен Василев пред БНТ: Отиваме на нови избори и ще ги спечелим

Калина Попова
от Калина Попова
21:00, 22.06.2022 (обновена)
12027
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Не бях изненадан. Това беше предварително обявеният развой на събитията". Така вицепремиерът в оставка Асен Василев коментира вота на недоверие в предаването "След вота" по БНТ.

"План Б" на "Продължаваме промяната" е да отидат на избори и да ги спечелят отново. Василев смята, че дори ще подобрят резултата си от последния път, защото българският народ е видял много ясен избор.

"Изборът е да продължим да живеем както досега, със същите хора, по същия начин, който ни направи най-бедната държава с най-големи неравенства в ЕС или да живеем по един нормален европейски начин. Другото, което хората видяха и което изплаши най-много ДПС и ГЕРБ е, че има алтернатива и тази алтернатива днес беше на три гласа от успеха. В следващия парламент тази алтернатива ще има мнозинство".

Въпреки това "Продължаваме промяната" ще се опитат да съставят нов кабинет в рамките на настоящия парламент, като номиниран за премиер отново ще бъде Кирил Петков.

Ако в този парламент се събере мнозинство за такава политика, при която "средствата стигат до гражданите, а не до чекмеджетата", може и да се сформира кабинет, включително между "новата четворна коалиция", каза Асен Василев, визирайки ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане".

"Те бламираха избора за председател на НС, след като отстраниха Никола Минчев, очевидно нямат кандидат за позицията. Те очевидно нямат намерение да правят нов кабинет, което мисля, че е добре за България".

Томислав Дончев, ГЕРБ: Не изключвам възможността за ново правителство в рамките на този парламент

Ако няма мнозинство за това парите да не стигат до шкафчетата, този парламент ще е вреден за страната, коментира още Василев.

"По-добре е да се отиде на избори и гражданите ясно да кажат: искаме да подкрепим политиката, която ГЕРБ провеждаше в последните 15 години в полза на това няколко избрани фирми да получават милиардни договори, а всичко друго да бъде на втори план или политиката, която ние започнахме да провеждаме и за която ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ни атакуват".

Парламентът подкрепи вота на недоверие към кабинета "Петков"

По думите му ИТН са напуснали коалицията след като са били поставени пред решение дали милиардите да отидат при пенсионерите или при строителните фирми на ГЕРБ и са избрали второто.

"Това са парите на българските данъкоплатци. Ние имаме много ясен избор тези пари къде да отидат. Няма проблем те да отидат за строителство, но има проблеми те да отидат за строителство, където при 80% от договорите са прикрити основни ремонти. А тези ремонти са без гаранции, на тройни цени".

Василев заяви, че за шест месеца регионалното министерство е трябвало да организира нови процедури и да избере нови изпълнители, но това не е свършено.

При добра организация осем дни ще стигнат за приемане на актуализацията на бюджета, каза още Василев. Няма как обаче да се гласува само социалната част на бюджета, без се гласува и основният.

"Примерно - гласувате бюджета на ДОО - там е описано по какъв начин се променят пенсиите. Трябва да гласувате и централния бюджет, защото там са средствата, с които тези пенсии трябва да бъдат изплатени. Могат да кажат, че гласуват само пенсиите в централния бюджет, а останалите антикризисни мерки не ги гласуват", уточни Василев.

Аргументите "за" и "против" вота на недоверие срещу кабинета "Петков"

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев, ГЕРБ: Не изключвам възможността за ново правителство в рамките на този парламент
Томислав Дончев, ГЕРБ: Не изключвам възможността за ново правителство в рамките на този парламент
Станимир Стоилов: Най-важни са динамиката и увереността в играта, Филип Кръстев остава
Станимир Стоилов: Най-важни са динамиката и увереността в играта, Филип Кръстев остава