НОВИНИ

Асен Василев призова ГЕРБ: Спешно да приемем антикорупционните закони по ПВУ

Николай Минков
от Николай Минков
09:31, 13.09.2024
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
асен василев призова герб спешно приемем антикорупционните закони пву
Снимка: БТА
Слушай новината

Асен Василев от "Продължаваме Промяната - Демократична България" призова в кулоарите на парламента ГЕРБ в оставащите дни на парламента да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

"Там има три антикорупционни закони и е крайно време Бойко Борисов да спре да се крие, а да излезе и да каже като мъж - тези закони ни притесняват. Притесняваме се, че като се приемат ще ни хванат за корупция, да каже, че са наистина за европейското развитие на България и ще приеме тези закони и ще отпушим парите и за апаратите в болниците, и за бързите влакове и за хеликоптери, които трябва да дойдат и най-накрая тези 12 млрд. лв. от Европа да дойдат, а не ГЕРБ да ги блокират, защото ги е страх и се крият по всякакви храсти, села и паланки", посочи Василев.

"Трите блокирани закона са: Закона за подаване на сигнали, който беше приет, но ГЕРБ сложиха поправка, че ако човек, подал сигнал за нарушение преди 2021 г. да няма защита… Европа каза да се махне това ограничение. Второ, явни правила за избора на Комисията за противодействие на корупцията, одобрени от ЕК, които да не са наредени, а да може и гражданските организации и всички партии да има изслушване, да има двумесечен прозрачен процес, да има истинско състезание, а не уговорен мач, кой ще бъде назначен на поста. И третия закон е Закон за личния фалит, за да нямаме вечно длъжници и да не може частните изпълнители да тормозят хората безкрайно", добави още Асен Василев.

По повод призива на Бойко Борисов за джентълменско споразумение, Василев заяви, че ГЕРБ си мени мнението по няколко пъти на ден.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слонове от дърво се появиха в Ню Йорк (ВИДЕО)
Слонове от дърво се появиха в Ню Йорк (ВИДЕО)
Хиляди фенове аплодираха на крака Лили Иванова в Пловдив (СНИМКИ)
Хиляди фенове аплодираха на крака Лили Иванова в Пловдив (СНИМКИ)