НОВИНИ

Атанас Атанасов, ПП-ДБ: Нямам амбицията да свалям Калин Стоянов

bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 26.11.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Нито имам амбицията да свалям Калин Стоянов, нито е такава работата на новата комисия, заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ. В петък Народното събрание реши да бъде създадена временна анкетна комисия за проверка на факти и обстоятелства за упражняване на прекомерна сила от органите на МВР при протестите пред Националния стадион на 16 ноември.

"Временната комисия има две цели - да провери внимателно дали има превишаване на правата на полицаите и съответно да ги изясни и да посочи на ръководството на МВР дали да се потърси отговорност и, по-важната задача, да се види дали има противоречие в нормативната уредба", коментира Атанасов.

"Има такова противоречие от една страна по Конституция правителството е това, което осигурява обществения ред и сигурността на страната, респективно Министерството на вътрешните работи, от друга страна съгласно Закона за местното самоуправление и местна администрация кметът на общината отговаря за осигуряване на обществения ред, а как да го осигури като няма инструментариум", обясни той.

По думите му основната задача пред комисията е да се потърсят промени в законодателството.

"Ние искаме отговорност от този за когото сме гласували, министърът на вътрешните работи, но отговорност може да търси премиерът. Калин Стоянов е министър на премиера Денков", обясни Атанасов.

"В целия сектор за сигурност и специално в МВР има нужда от сериозни промени в организацията на работата", категоричен е той.

Според Атанас Атанасов темата за оставката на шефа на ДАНС не е приключила, но сега парламентът имал натоварен дневен ред. Той припомни, че от ПП-ДБ имало внесени законопроекти за службите за сигурност.

"В тази сфера изключително важно нещо е доверието. Имам чувството, че специалните случаи мислят, че наистина са нещо специални", заяви Атанасов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летище София работи нормално, няма отменени полети
Летище София работи нормално, няма отменени полети
Аоияма приключи участието си на турнира по сумо във Фукуока с победа
Аоияма приключи участието си на турнира по сумо във Фукуока с победа