НОВИНИ

Атанас Славов, ДБ: Със закриването на специализираните съд и прокуратура се възстановяват правата на българските граждани

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 14.04.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

"В момента се гласуват преходни и заключителни разпоредби на Закона за съдебната власт, уреден е статутът на магистратите след закриването на спецправосъдието, урежда се в момента как ще се довършат делата, които са гледани досега от специализираните съдии", заяви в "Още от деня" от Народното събрание Атанас Славов, заместник-председател на "Демократична България".

Според него със закриването на специализираните съд и прокуратура се възстановяват правата на всички български граждани.

"Никой не трябва да бъде подлаган на инквизиция. Спецправосъдието имаше изключително инквизационен характер - хора бяха държани с месеци в арестите, без да им се повдига обвинение, накрая се четяха оправдателни присъди, но всъщност вината не биваше доказвана, а хората понасяха тежки вреди, без да са били виновни, включително бивши министри на ГЕРБ", подчерта Славов.

По думите му това е показвало политическия характер на това правосъдие.

"Правосъдието, осъществявано от общите независими съдилища в разумен срок, е най-добрата гаранция за българските граждани и всички ние трябва да можем да дишаме по-свободно, когато един инквизационен трибунал бъде закрит", заяви Атанас Славов.

Заместник-председателят на "Демократична България" припомни, че те са внесли този законопроект още в 46-ото Народно събрание и сега, година по-късно, ще гласуват закриването на тези "инквизационни органи".

"Това е важен елемент от съдебната реформа, това е да прекратиш безобразията, да прекратиш злоупотребата с власт", каза още Атанас Славов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Василева, ИТН: Червената линия на "Има такъв народ" в коалицията не е БНБ, а Северна Македония
Виктория Василева, ИТН: Червената линия на "Има такъв народ" в коалицията не е БНБ, а Северна Македония
Протестна акция на младежите от ГЕРБ, след като съдът обяви ареста на Борисов за незаконен
Протестна акция на младежите от ГЕРБ, след като съдът обяви ареста на Борисов за незаконен