НОВИНИ

Австралия удържа канадския щурм за първи триумф в Париж

Австралийките съхраниха надежди за четвъртфиналите

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
16:50, 01.08.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
австралия канада баскетбол
Снимка: FIBA
Слушай новината

Националният отбор на Австралия се преброи за първа победа на олимпийския турнир за жени на Игрите в Париж. Баскетболистките на Санди Брондело надделяха на Канада със 70:65 в мач от втория кръг в група B. На закрития стадион „Пиер Мороа“ в Лил австралийките наклониха везните в своя полза през второто полувреме и не се огънаха пред момичетата на Виктор Лапеня, за да съхранят шансове за четвъртфиналите във френската столица.

„Кенгурата“ имат на сметката си успех и поражения, като излязоха на върха в подреждането, а канадките заемат третото място и все още не знаят какво е победа след два кръга. На 4 август (неделя) австралийският тим ще срещнат домакините от Франция. От своя страна „кленовите листа“ ще срещнат Нигерия.

Макар че двата отбора поставиха равностойно начало, австралийките първи нарушиха статуквото и с по-добро представяне съумяха да се поздравят с крехка разлика от 2 точки след 10 минути игра. Канадките не останаха длъжни в началото на втората част, когато на свой ред сътвориха обрат, но символичните домакини имаха последната дума и се постараха да си върнат водачеството, както и да е изстрелят при 38:32 на голямата почивка.

„Кенгурата“ се бориха със зъби и нокти да не отстъпят водачеството при подновяването на играта. Символичните гости често докосваха обрата, но австралийският тим се добра до разлика от 7 точки в края на предпоследния период. Във финалната десетка австралийките намериха пътя към двуцифрената разлика и до края удържаха щурма на „кленовите листа“.

Сами Уиткомб поведе победителките с 19 точки, 5 борби и 10 асистенции. Стеф Талбот (9 олвадени под двата ринга топки и 6 завършващи подаваня), Мариана Толо и Кейла Джордж реализираха по 11. Ези Магбегор наниза 10 точки.

Бриджит Карлтън отговори за "кленовите листа" с 19 точки, 8 борби и 5 тройки. Киа Нърс отбеляза 12 точки, Кейла Алекзандър има 10 и 5 борби.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист привлече 24-годишен хърватски център
Рилски спортист привлече 24-годишен хърватски център
Бразилия и Турция се класираха за четвъртфиналите на волейболния турнир при жените
Бразилия и Турция се класираха за четвъртфиналите на волейболния турнир при жените