НОВИНИ

Австрия потвърди споразумението с България и Румъния за влизането по въздух и море в Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:46, 30.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Австрия потвърди споразумението с България и Румъния за влизането по въздух и море в Шенген. Текстът на споразумението, което включва всички австрийски искания, е бил изпратен снощи на испанското председателство на Съвета на ЕС с настояване то да стане правнообвързващо. Очаква се късно тази вечер държавите от Евросъюза окончателно да одобрят приемането на България и Румъния във "въздушния" Шенген.

Най-ранната възможна дата за влизането е март 2024 г, съобщават австрийски медии.

Споразумението означава, че пътуващите от Румъния и България в бъдеще няма да подлежат на граничен контрол, когато летят за другите страни от Европейския съюз.

В момента тече писмена процедура за окончателното приемане на България и Румъния в Шенген. Испанското председателство е дало време на останалите държави членки до 22.00 часа българско време да кажат дали имат възражения. Очаква се решението да бъде оповестено от Европейския съвет по-късно тази вечер или утре.

Снощи Австрия е изпратила споразумението, което беше сключено със София и Букурещ. От съобщението на вътрешното министерство на страната става ясно, че България и Румъния са приели всички условия, които Австрия поставя. Те са свързани с повече охрана и контрол на външната граница на ЕС, увеличаване на европейското финансиране и на броя на служителите на Фронтекс, както и приемането на бежанци от Австрия, предимно афганистанци и сирийци, които имат първа регистрация у нас.

В замяна двете страни могат да станат част от въздушния Шенген, т.е. да отпаднат проверките по летищата до края на март.

Според МВР на Австрия засега не се водят преговори и няма дата за пълно присъединяване към Шенген и със сухопътни граници.

Вижте прякото включване на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селтик надви Рейнджърс в дербито на Шотландия
Селтик надви Рейнджърс в дербито на Шотландия
Жена загина след удар в дърво в Бургаско, две деца са в болница
Жена загина след удар в дърво в Бургаско, две деца са в болница