НОВИНИ

Крал Чарлз III удостои с почетни отличия две британски гражданки за дейността им в България

Александър Марков
от Александър Марков
14:33, 30.12.2023
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Негово Величество крал Чарлз III удостоява с почетни отличия две британски гражданки за тяхната дейност в България, съобщават от Посолството на Великобритания у нас.

"Британското посолство в София има удоволствието да оповести днес, че Негово Величество крал Чарлз III удостоява с национални отличия две британски гражданки в знак на признание на значителния им принос към хуманитарната подкрепа за децата бежанци в България".

Двамата наградени са Джил Клазби и Сейди Клазби - Джаръс, основатели и ръководители на училището за игра в бежанския лагер в Харманли.

Удостоени са със званието почетен член на Ордена на Британската империя за принос към хуманитарната помощ за децата бежанци в България.

В Харманли в най-големия бежански лагер в България доброволките Джил Клазби и Сейди Клазби – Джаръс основават училище за игра без чужда финансова помощ. Джил и Сейди са завършили съответно предучилищна и начална училищна педагогика и имат богат опит в работата с деца чрез игра. Своите умения те влагат в помощ на децата бежанци в лагера.

Училището за игра в бежанския лагер в Харманли предлага на децата на възраст между 4 и 14 години различни занимания и уроци, чрез които да развиват своите умения и познания по математика, природни науки, изкуство и английски език, както и възможности за личностно, социално и емоционално развитие.

Всички ученици в училището са преживели травми и премеждия и терапевтичната игра е важен елемент от учебните занимания. След откриването на училището през 2014 година условията в лагера са недобри. Но проектът се развива изключително успешно, като в някои дни училището се посещава от до 300 деца. От създаването си досега училището разчита на щедростта на дарители от цяла Европа, включително и от България, за своето съществуване.

Отличието Член на Ордена на Британската империя се присъжда за изключителни постижения или заслуги за общността с дългосрочно и съществено въздействие и които могат да служат за пример. Негово Величество Кралят присъжда тези отличия по предложение на министъра на външните работи и въпросите на Британската общност и развитието.

"Много се радвам, че Негово Величество реши да удостои с това признание Джил Клазби и Сейди Клазби – Джаръс за техния принос към хуманитарната подкрепа за децата бежанци в България. Джил и Сейди създават Училището за игра в бежанския лагер в Харманли през 2014 г., като работят в него като учителки и директорки в продължение на 9 години на доброволни начала. Тяхното дело може да послужи за пример за всички нас за силата на доброволчеството и за способността, заложена у всеки от нас, да прави добрини", заяви британският посланик в Република България д-р Роб Диксън.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катрина Бозова с две индивидуални награди на Балканиадата по баскетбол до 16 г.
Катрина Бозова с две индивидуални награди на Балканиадата по баскетбол до 16 г.
Второ поражение за волейболните национали на България до 18 г. от Италия
Второ поражение за волейболните национали на България до 18 г. от Италия