НОВИНИ

Приготвят 2500 парчета баница за новогодишната нощ в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
14:08, 30.12.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Най-голямата новогодишна баница - и тази година в Бургас ще спазят традицията за празника на открито. 2500 парчета баница ще бъдат раздадени на празнуващите, като за всеки ще има и късмет.

Ден преди Нова година в общинската кухня в Бургас кипи усилена подготовка. 100 кг. кори, 80 кг. сирене и над 1000 яйца - точно толкова продукти са достатъчни за приготвянето на баничките под формата на охлюв.

"В новогодишната нощ ще бъдат раздадени над 2500 банички и същото количество чашки вино за всички бургазлии, както и късмети към баничките. Късметите ще бъдат традиционни - здраве, любов, щастие и разбира се ще има и мързел", заяви Станислава Атанасова, главен готвач.

Близо 15 часа работа в кухнята са необходими за приготвяне на всички 2500 банички. А екип от 7 души е запретнал ръкави още от ранни зори.

"Щастливи сме, че можем да почерпим цял Бургас с нашите банички. С готовата смес, навивам ги с удоволствие и винаги прибавям щипка любов. Така знам от моята майка и това го прилагам за всички бургазлии - да са здрави и щастливи в новогодишната нощ", допълни Надя Гайдарова, готвач.

Готвачите използват и масло за по-апетитен вкус.

"Колежката навива в момента баничката и я правим на рогче. Печем я на 170 градуса в затоплена фурна. Докато не ги направим, няма да си тръгнем", коментира Минка Стайкова.

Готовите банички старателно се опаковат и трябва да бъдат доставени на площада до утре вечерта. А раздаването им ще започне в първите минути на новата 2024 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Imagine Dragons помагат на украинско момче от музикален клип да възстанови дома си
Imagine Dragons помагат на украинско момче от музикален клип да възстанови дома си
Отровна змия прекъсна мача на Доминик Тийм в Бризбейн
Отровна змия прекъсна мача на Доминик Тийм в Бризбейн