НОВИНИ

Автоинструктори от Русе предлагат промени, свързани с електрическите тротинетки

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Даниела Василева
09:09, 22.04.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Автоинструктори от Русе предлагат промени, свързани с електрическите тротинетки, защото законът не е забранил изрично алкохола при управлението им. А инцидентите с тротинетки в града се увеличават. За седмица от Пътна полиция са съставили 13 акта за нарушения на водачи на тези превозни средства.

Наредба 18 за обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе забранява движението на индивидуални електрически превозни средства и велосипеди в пешеходните зони. Водачите на тротинетки не могат да се движат с повече 25 км/ч на улицата. Глобата за превишена скорост е 50 лева. Но забраните непрекъснато се нарушават.

Михаела Деткова: "И не знаят, и не се съобразяват, дори и да знаят. Защото е по-лесно да не спазваме никакви правила."

Деница Демирова: "Те карат изключително бързо. Колкото и маневрен да си, времето за реакция е твърде кратко. Ако случайно някой ги бутне по невнимание или нещо стане, е предпоставка, според мен, за много сериозен инцидент."

В същото време санкционираните се броят на пръсти, а недоволните стават все повече.

Деница Демирова: "Даже съответните органи, които трябва да ги контролират, не успяват да си упражнят функцията, защото са изключително нагли водачите на тези превозни средства и не спират."

А електрическите тротинетки може да са още по-опасни, ако този, който ги управлява, е пил алкохол. Те могат да развиват скорост и над 50 километра в час.

Атанас Николов – автоинструктор: "Употребата на алкохол може да се окаже твърде опасна за самия водач на тротинетката, защото знаете, че с употребата на алкохол самите реакции се забавят."

Нито наредбата, нито законът обаче предвиждат санкция за това, електрическите тротинетки не подлежат и на регистрация.

Теодора Георгиева: "За мене е недопустимо човек да пие алкохол и да кара каквото и да е, даже и колело…4,00 Доколкото чета в интернет пространството в чужбина вече ще има такава регистрация на тротинетките. Надявам се да дойде и при нас."

Според автоинструкторът Атанас Николов, освен в общинските наредби, забрани и санкции за водачите на тротинетки трябва да се предвидят и в Закона за движение по пътищата, за да има по-голям ефект.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аслъхан Мехмедова започва участието си на европейското първенство по бокс в Белград
Аслъхан Мехмедова започва участието си на европейското първенство по бокс в Белград
Проф. Владимир Чуков: Трета световна война няма как да стане
Проф. Владимир Чуков: Трета световна война няма как да стане