НОВИНИ

Автошествие в центъра на София днес под наслов "Стоп на беззаконието по пътищата"

bnt avatar logo
от БНТ
07:03, 23.05.2024
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Сдружение „Ангели на пътя“ и партньори от неправителствения сектор организират автошествие в София под надслов „СТОП на беззаконието по пътищата“. Денят е избран в знак на подкрепа за родителите на 14-годишния Филип, който беше убит на пешеходна пътека на ул. "Гурко" в София миналата година. Днес ще бъде направен втори опит да започне делото срещу шофьора, карал с превишена скорост - 88 км/ч. - 50 км над допустимото и с 2 промила алкохол в кръвта.

Исканията на сдружението са свързани с бързи промени в законодателството, които да осигурят превенция, за да се избегнат трагедиите на пътя.

Автошествието ще започне в 10.30 и ще мине по Цариградско шосе, през бул. "Патриарх Евтимий" до бул. "Витоша". В 11.00 часа пешеходно шествие ще мине по бул. Витоша към Съдебната палата. След 12.00 ч. друго пешеходното шествие през бул. "Владимир Вазов" и "Мария Луиза" ще стигне до Общината. След обяд второто автошествие ще мине през бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Христо Ботев" и "Мария Луиза", до Народното събрание и ще стигне до сградата на Столична община.

"На 8 юни ще има национален призив към всички депутати, че пътната безопасност трябва да е приоритет за тях. Темата остава табу за българските народни представители и всеки ден загиват невинни хора на пътя", отбеляза Петя Иванова, майка на загиналия Васко, от сдружение "Ангели на пътя".

Вижте прякото включване на Варсен Такворян

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дебат между кандидати за председател на ЕК ще бъде излъчен по БНТ2
Дебат между кандидати за председател на ЕК ще бъде излъчен по БНТ2
СОС ще обсъди спрените лифтове и промените в движението в София
СОС ще обсъди спрените лифтове и промените в движението в София