НОВИНИ

И днес не забравяйте чадърите

Обявен е код жълто за проливни валежи и гръмотевични бури

bnt avatar logo
от БНТ
05:55, 23.05.2024
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Код жълто за проливни валежи и днес

Минималните температури ще бъдат между 10° и 15°, а максималните - от 18° до 24°, в София – около 19°.

Облачността над страната ще бъде предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има валежи. В отделни райони от Западна и Централна България ще има и гръмотевични бури. Там има условия за локални интензивни явления, значителни количества на валежите и за градушки.

По Черноморието облачността ще е променлива, над южното крайбрежие по-често значителна и там ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа умерен вятър със северна компонента. Максималните температури ще са между 19° и 21°. Температурата на морската вода е 17 - 18°. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала.

В планините също ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Ще духа умерен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра – около 7°.

В петък ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми, в отделни райони в Югозападна България - по-интензивно. Сутринта ще е малко по-хладно, но през деня ще започне затопляне.

През почивните дни вероятността за валежи в по-голямата част от страната временно намалява, но след обяд в отделни планински райони в Западна България ще превали краткотраен дъжд. Вятърът ще бъде от изток, умерен. Дневните температури в събота ще се повишат още малко и максималните ще са предимно между 24° и 29°, в неделя ще са с 1 - 2 градуса по-ниски.

В понеделник вероятността за валежи все още е малка, а температурите ще бъдат около нормите за края на май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за опасни валежи и днес. Каква е равносметката след силната буря в София?
Жълт код за опасни валежи и днес. Каква е равносметката след силната буря в София?
Майкъл Фелпс - плувецът с легендарен статут
Майкъл Фелпс - плувецът с легендарен статут