НОВИНИ

Музикалното училище "Любомир Пипков" празнува две 120-годишнини

Айше Сали
от Айше Сали
21:01, 22.05.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Националното музикално училище "Любомир Пипков" празнува 120-годишнината от основаването си, както и 120-годишнината от рождението на своя патрон. Фотоизложба, запечатала историята на таланта, откриване на барелеф на Любомир Пипков в двора на училището и концерт на 24 май са част от тържествената програма. Голямата годишнина е повод за среща на сцената между настоящи ученици и възпитаници със световна слава.

История, в която музиката е по-красива от думите и звучи още по-въздействащо, когато среща поколенията.

"Ето това момче на снимката ме връща към времето, когато се готвих за международни конкурси, стъпвах на международна сцена. Правех го с много смелост. Дори мисля, че тогава бях много по-смел от сега, когато знам много повече. Но мисля, че светът е за младите и нека да има много такива млади хора, които да се учат в това музикално училище", коментира Веско Пантелеев - Ешкенази, цигулар.

А младите музиканти ще отбележат своя празник с концерт в зала "България". Освен Веско Ешкенази заедно на сцената с тях ще излезе и пианистът Людмил Ангелов.

"Много е полезно, когато още от малки се срещаме с такива личности - големи имена не само в българската, но и в световната история на музиката, защото те са много по-напред от нас в този музикален път, който не е лек и могат да ни предадат опит и знания, които ние няма как да научим, ако не са те", заяви Елизабет Кекова, ученичка в НМУ "Любомир Пипков".

По този път ги води и настоящият директор на музикалното училище Столина Добрева. Някога съученичка на цигуларя.

"Това, което аз виждам е, че децата работят със същия хъс и упоритост. Имат също такива мечти, каквито имахме и ние - да станат добри професионалисти, да се докажат. Сега имат и много повече възможности. Това, което може би ние искаме малко повече, ние си говорим помежду си, е да свирят малко повече", каза още Столина Добрева, директор на НМУ "Любомир Пипков".

Може би пронизващият поглед на Любомир Пипков и нотите около него също ще им напомнят за това. Защото от днес неговият барелеф ще посреща талантливите ученици на входа на училището.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без медал за България във втория ден на европейското първенство по борба до 23 години
Без медал за България във втория ден на европейското първенство по борба до 23 години
Спортни новини 22.05.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 22.05.2024 г., 20:50 ч.