НОВИНИ

Какво се знае за злополучния хеликоптер на иранския президент?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:09, 22.05.2024
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей оглави церемонията по погребението на президента Раиси, външния министър и другите шестима загинали при катастрофа на хеликоптер в неделя. Последна почит оказват емирът на Катар, турският държавен глава, премиерът на Пакистан, външните министри на Кувейт, Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства, делагация на афганистанските талибани. Русия е представена от председателя на руската дума, който предаде съболезнователно послание от президента Путин. Церемониите се излъчват по държавната телевизия, в Иран е в сила петдневен траур, а улиците на Техеран се изпълниха с хора.

След молитви в Техеранския университет телата на покойните бяха изнесени на ръце. Чуха се възгласи "Смърт на Америка". Процесията премина през центъра на иранската столица до площад Азади, където покойният президент е държал речи.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания заяви, че според покойния Раиси "палестинският въпрос" остава ключов за Ислямския свят, който трябва да изпълни дълга си към палестинците и да освободи тяхните земи. Обичайно държавни служители и ученици се присъединяват към официални масови мероприятия в Иран. Други редови граждани се включват, водени от патриотизъм, любопитство или желание да присъстват на исторически събития, отбелязва БиБиСи.

"Новият президент, който ще бъде избран след 50 дни, трябва да продължи политиката на Раиси. В противен случай той ще бъде отхвърлен от хората", заяви Сепер Сахами.

За шиитското теократично общество на Иран масовото участие в демонстрации е от ключово значение като проява на легитимността на държавното ръководство. Милиони приветстваха Аятолах Хомейни в Техеран при Ислямската революция през 1979-та година, милиони го изпратиха в последния му път 10 години по-късно. Един милион иранци излязоха и за погребението на генерал Касем Солеймани, убит при удар с американски дрон в Багдад.

"Както каза върховният лидер аятолах Хаменей страната не е изправена пред проблеми и предизвикателства. Раиси ще ни липсва, но сме сигурни, че този, който е видял това море от хора, няма да дръзне да нападне Иран", заяви Ехсан Гохари.

След днешните церемонии в Техеран тленните останки на Раиси ще бъдат транспортирани до южната провинция Хорасан, а впоследствие и до родния му град Машхад. Там той ще бъде погребан в четвъртък вечерта след траурни обреди в местен храм.

Иранската армия обяви, че ирански дронове са открили катастрофиралия президентски хеликоптер Бел 212 и омаловажи ролята на специално изпратения турски апарат с нощно виждане. Според Техеран той не е могъл да определи с точност мястото на катастрофата. Иранските дронове са били отклонени по спешност към мястото на катастрофата от мисия в южната част на страната.

Падналата машина е на 30 години, сертифицирана само за визуални полети. Резервните части са под санкции, циклите на поддръжка са прекратени от производителя. Катастрофата е станала в условия на лошо време.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трафикът през Дунав мост 2: Частен буферен паркинг бави преминаването?
Трафикът през Дунав мост 2: Частен буферен паркинг бави преминаването?
Николай Костов: Голът в последната минута е награда за усилията ни
Николай Костов: Голът в последната минута е награда за усилията ни