НОВИНИ

След смъртта на Раиси: Траурно шествие в памет на иранския президент

Стотици хиляди излязоха по улиците на Табриз

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:36, 21.05.2024
Чете се за: 05:20 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

В Иран започна тридневното погребение на президента Ебрахим Раиси, външния министър Хосеин Амир-Абдолахян и шестимата им спътници, които загинаха при катастрофа с хеликоптер в неделя.

Страната е в 5-дневен траур. Президентските избори бяха насрочени за 28 юни. Иранските власти наредиха щателно разследване на причините, довели до фаталната катастрофа.

Москва е предложила съдействие, а според руския външен министър Сергей Лавров американските санкции са допринесли за влошаването на състоянието на иранската авиация.

Стотици хиляди излязоха по улиците на Табриз. Траурната процесия премина през улиците на града - мястото, до което в неделя така и не успява да достигне президентът Ебрахим Раиси. Скърбящите носеха цветя и снимки на президента, външния министър Хосеин Амир-Абдолахян и другите загинали.

По обяд процесията достигна до Кум. До четвъртък последна почит ще отдадат последователно в Бирджан и столицата Техеран. След това президентът Раиси ще бъде погребан в родния му Машхед.

На заседание на Съвета на експертите - държавният орган, който избира ръководството на Иран, отдадоха почит към жертвите и се помолиха за душите им. Столът на Ебрахим Раиси беше покрит с траурен флаг.

Знамената в Техеран са наполовина спуснати. Огромен билборд показва загиналия президент, заедно с ликвидирания през 2020 година по нареждане на Вашингтон генерал от Революционната гвардия Касем Сойлемани - човекът, който приживе имаше митичен образ в Иран, а сега е смятан за мъченик. Жители на иранската столица са уверени, че смъртта на президента няма да разклати държавата.

"Ще преодолеем и тази ситуация и всичко ще се върне в нормалния си ритъм".

"Опасността, дошла отвън, никога не е поставяла иранския народ на колене. През цялата си история винаги сме били единни срещу такава заплаха".

Часове след смъртта на Раиси върховният лидер аятолах Али Хаменей посочи за временен президент Мохамад Мохбер, а само след месец иранците ще изберат нов държавен глава. Макар окончателната дума за всички важни решения в страната да е на Хаменей ролята на президента е не по-малко важна, а Раиси е бил особено активен във външната политика, казват ирански политически експерти.

"Външната му политика беше успешна, защото успя да преодолее санкциите, които целяха да смажат Иран и държавата да не може да функционира нормално. По време на мандата му страната се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество, към БРИКС. Раиси искаше да подобри отношенията ни с държави като Китай и Русия и в голяма степен го постигна. Затопли отношения и със съседните на Иран държави - видяхме реакцията им за смъртта му", заяви Фоаз Изади, политически анализатор от Техеран.

Тридневен траур е обявен в Ливан и Сирия, в съседен Ирак, както и в Пакистан. Индия и Турция също отдават почит на иранския президент. Властите в Техеран наредиха да бъде проведено щателно разследване за причините, довели до катастрофата. Москва предложи съдействие, а руският външен министър Сергей Лавров обвини американските санкции за лошото състояние на иранската авиация.

"Санкциите, които включват и забрана за внос на самолетни части, произведени в Съединените щати, поставиха живота на хората в опасност. Американците се правят, че това не е вярно, но много държави в момента не получават самолетни части от тях", допълни Сергей Лавров, външен министър на Русия.

Според базираното в Женева бюро за архиви за авиационни произшествия между 1979 и 2023 година в Иран са станали 253 самолетни катастрофи, отнели живота на над 3000 души. Заради невъзможността да поддържат флота си в техническа изправност иранските авиолинии използват едва половината от своите 300 самолета.

В рамките на трите години, в които Съединените щати бяха отменили частично санкциите срещу Иран, Техеран поръча над 200 самолета от западни производители. В крайна сметка обаче преди Доналд Тръмп отново да върне санкциите в страната са получени едва 3 Еърбъса и 13 по-малки самолета.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Друсаният чай" става все по-разпространен сред младежите
"Друсаният чай" става все по-разпространен сред младежите
Двама българи продължават на репешажите на еврошампионата по борба до 23 години в Баку
Двама българи продължават на репешажите на еврошампионата по борба до 23 години в Баку