НОВИНИ

Кой и защо преасфалтира участъка край Аксаково, дни след като кола на НСО катастрофира там?

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 21.05.2024
5715
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Според регионалния министър Виолета Коритарова, двамата отстранени служители на Областно пътно управление във Варна със своите действия или бездействие са допуснали преасфалтиране на мястото на катастрофата само дни след инцидента. Ремонтът беше направен през уикенда. Служител в автомивка, която се намира близо до мястото на катастрофата, казва, че пътят е бил в добро състояние и недоумява защо се е наложил ремонтът.

"По-надолу има, но тук точно нямаше дупки. В неделя сутринта го почнаха, кога са го свършили не знам. Като си тръгнах оттук още работиха в неделя. Днес, като дойдох ги нямаше. Явно малък участък са асфалтирали", каза Николай Атанасов, служител в автомивка.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че задължение на полицията е да обезпечи местопроизшествието. В деня на катастрофата, служители на вътрешното министерство са отстранили двата автомобила и са почистили пътя.

"Оттам нататък кой, кога, по каква причина и какви ремонти е правил, считам че следва да обърнете въпроса към Агенция “Пътна инфраструктура, както и към фирмите, които са извършили ремонта", коментира Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

Министър Коритарова е изпратила сигнал до прокуратурата за действията на фирмата, извършила ремонта. Оттам заявиха, че нито устно, нито писмено са били предупредени да не асфалтират участъка на катастрофата. От Агенция "Пътна инфраструктура" отказаха коментар за ремонта.

В ранния следобед движението по главния път Варна - Добрич се регулираше от служители на Пътна полиция, за да могат следователи от Военно-окръжната прокуратура в Сливен да направят оглед на мястото на асфалтирания участък.

През годините в района на кръстовището до Аксаково често са ставали катастрофи, казва автомобилният състезател Тихомир Стратиев. Според него, има два варианта, за да се ограничат инцидентите там.

"Единият вариант е да бъде изработено кръгово движение, което е малко по-скъпо и малко по-сложно….. Според мен по-бързият вариант, който би бил удачен, това е да се поставят повече знаци и да се намали скоростта до 50 километра в час", обясни Тихомир Стратиев, автомобилен състезател.

Служебният премиер Димитър Главчев очаква обяснение за ремонта в участъка на катастрофата, а също и наказание за хората, които са отговорни за това решение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България загуби от олимпийския шампион Франция на старта на Лигата на нациите по волейбол
България загуби от олимпийския шампион Франция на старта на Лигата на нациите по волейбол
Българските гимнастички с добра подиум тренировка преди европейското първенство в Будапеща
Българските гимнастички с добра подиум тренировка преди европейското първенство в Будапеща