НОВИНИ

Катастрофата край Аксаково: Експертизи ще установят с каква скорост се е движила колата на НСО

БНТ разполага с кадрите от видеохранителна камера край мястото на инцидента

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:19, 17.05.2024 (обновена)
Чете се за: 07:35 мин.
У нас
Слушай новината

Разследващите установяват с каква скорост се е движел автомобилът на НСО, който катастрофира вчера край Аксаково. Назначени са експертизи, изискани са записи от охранителни камери по пътя, разпитани са свидетели. Сред тях и четиримата пътници в автомобила - Кирил Петков, Найо Тицин и двамата служители на НСО. Предполага се, че катастрофата е предизвикана от автомобила, който е отнел предимството на колата на НСО. Водачът на цивилната кола загина на място. Днес стана ясно, че е той е бил професионален шофьор. БНТ разполага с кадрите от видео охранителна камера.

На кадрите от видео охранителната камера, които показват движението по пътя метри преди катастрофата, се виждат само гумите на преминаващите автомобили. Вижда се,че джипът на НСО се движи много по-бързо от останалите коли. А звуковата сигнализация се чува непосредствено преди удара.

Камен Бойчев е свидетел на инцидента. Разказва, че в следствие на жестокия удар цивилната кола е била смазана, а вратата от страната на шофьора - блокирана:

"Тук изкарахме един кози крак, да отворим вратите. Там вътре имаше мъж и жена. Дойдоха пожарната, дойдоха Бърза помощ. Виждаме, че имат по-големи такива машини, ножици, чрез тяхната помощ вече тук събраха се много от органите на реда и с тяхната помощ тогава изкарахме."

Шофьорът издъхва на място. Съпругата му, която пострада тежко, вече е без опасност за живота. Извършени са ѝ няколко операции.

Д-р Валентин Власаков, МБАЛ "Св. Анна" - Варна: "Продължава да бъде на обдишвана и в следващите дни в зависимост от това как протича заболяването, ще решим какво да правим."

В колата на НСО са пътували 4-ма души – двама цивилни и двама служители на службата за охрана. Те са прегледани в болница и освободени. Разпитани са още снощи, а днес - и останалите свидетели. Цивилният автомобил и колата на НСО са иззети като веществени доказателства. Огледът на местопроизшествието е продължил до полунощ. Назначени са много експертизи, който да изяснят причините за сблъсъка.

"Съдебно-биологична, химическа експертиза и автотехническа експертиза след събиране на всички доказателства и които да дадат отговор за механизма на настъпилото пътно-транспортно произшествие, както и да се установи кой от водачите е бил виновен”, заяви подполк. Георги Василев, заместник военно-окръжен прокурор на Сливен.

От Националната служба за охрана заявиха, че оказват пълно съдействие на разследващите и призоваха да не се разпространяват необосновани хипотези, преди разследването да приключи. Кирил Петков като бивш премиер има право да бъде охраняван 4 години, обясни вътрешният министър Калин Стоянов и коментира, че разследването ще изясни причините за катастрофата:

"Важното е това, което е установено по безспорен начин, че другият автомобил, а не този на НСО е отнел предимството на автомобила на НСО."

Пътният експерт Диана Русинова коментира,че при толкова голямо кръстовище в крива няма поставено ограничение на скоростта по основно направление. Пътният знак "СТОП" е завъртян настрани и стоп линията е изтъркана. Според нея колата на НСО се е движила със скорост много над допустимото:

"При 60 км/ч това произшествие нямаше да настъпи. При 60 км/ч автомобилът ще има възможност, който идва по основното направление в посока Аксаково, ще има възможност да намали и да спре и да види, че все пак там евентуално навлиза някакъв автомобил, който ще му отнеме предимството."

На това място не за първи път става инцидент. Тихомир Стратиев, един от най-добрите ни автомобилни състезатели у нас, смята, че колите в района на катастрофата трябва да се движат с по-ниска скорост и да има повече пътни знаци. Той също допуска, че има превишаване на скоростта:

"При спазване на ограничението, според мен, на това място би могло да се избегне удара или то поне, ако не може да се избегне, би било доста по-леко, отколкото отнемането на човешки живот. Разсъждавам на базата на това, че виждам, че има около 30 метра от мястото на удара влачене на автомобила, който е ударен и на кадрите, които видях, щетите по автомобила са доста големи."

Починалият мъж цял живот е работил като професионален шофьор.

Дора Николова, съседка: "Да, професионален. Дето събират отпадъците, да, но във Варна, не тук в Аксаково, във Варна работи. Нито пие момчето, да кажеш, нали, да е алкохолик. Не, не кусва алкохол. Никога въобще."

Директорът на сметосъбиращата фирма, в която е работел, каза, че той е дългогодишен техен служител, бил е изключително отговорен в работата си и без нито едно нарушение на пътя. Днес в къщата му нямаше никого. Според съседи, цялата фамилия са трудолюбиви хора. В Аксаково скърбят за загубата на съгражданина си и се надяват съпругата му да се възстанови.

снимки: БТА

Към момента няма основания за рокади в ръководството на НСО заради тежкия инцидент с Кирил Петков от вчера, при който загина човек, коментира президентът Румен Радев. Той изказа съболезнования на близките на загиналия мъж, но остави на компетентните органи да изяснят кой носи вина за катастрофата:

"Инциденти е имало през всички години, откакто ги има НСО и то много по-тежки, така че аз не намирам основание, към момента, специално за този инцидент да има промени. Законът за движение по пътищата трябва да се спазва, защото той е написан с кръв. И особено трябва да се спазва от политиците, които трябва да дават пример за спазване на закона и в политиката, и в живота, и по пътищата. Аз никога не съм казвал на моите шофьори да карат по-бързо, те са професионалисти и те преценяват."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин: Няма планове за превземането на Харков
Путин: Няма планове за превземането на Харков
Испанският футболист Иско пропуска Евро 2024 заради контузия
Испанският футболист Иско пропуска Евро 2024 заради контузия