НОВИНИ

Как криминалисти и психолози убедиха барикадиралия се бивш полицай в Пловдив да се предаде

Венцеслав Караджов вече е в затвора, където ще изтърпи доживотна присъда за убийството на родителите си

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: БНТ-Пловдив
18:00, 17.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият полицай Венцеслав Караджов, който се беше барикадирал в дома си в Пловдив вече е в затвора, където ще изтърпи доживотна присъда за убийството на своите родители. След напрегнати преговори с криминалисти и психолози, продължили близо 12 часа, Караджов реши да се предаде доброволно. Но преди това направи опит да се самоубие. По време на акцията по неговото извеждане не беше използвана сила и няма пострадали, а в дома му не бяха открити взривни вещества и оръжие.

През цялата нощ домът на Венцеслав Караджов и широк периметър около него бяха блокирани от жандармерия и барети от Отряда за борба с тероризма, заради опасения, че има оръжие и взривни вещества.

Зоя Тошкова – адвокат на Венцеслав Караджов: "Каза, че не е невъоръжен, имал туба бензин и, че ще се отбранява до последно."

Ст. комисар Георги Чергов – директор на ОД на МВР-Пловдив: "Заплашва служителите, че ако влязат в имота ще има много пострадали. Заплашва, че се е подготвил с опасни вещества, включително най-вероятно и взривоопасни вещества.

След продължителни преговори, преминали според полицията "на приливи и отливи", развръзката дойде рано сутринта.

Зоя Тошкова – адвокат: След 4.30 часа тази сутрин, когато се чухме с него за последно той е направил опит да се обеси, само че кабелът се е скъсал и лежал на пода в дома си докато се освести и това го е приел като знак на съдбата, че не трябва да приключва със себе си. Трябва да се предаде доброволно."

Ст. комисар Георги Чергов – директор ОД на МВР-Пловдив: Около 5.30 часа същият склони да се предаде, като по този начин не са използвани нито помощни средства, няма пострадали, няма наранени лица и случаят беше решен."

Калин Стоянов – служебен министър на вътрешните работи: "Хората от Института по психология и там присъстващите служители знаят как се действа в такава ситуация."

До ситуацията, в която бившият полицай реши да се барикадира в дома си се стигна, след като снощи адвокат Зоя Тошкова му позвънила, за да му каже, че Върховният касационен съд окончателно е потвърдил доживотната му присъда за двойното убийство на неговите родители, извършено през май 2016 година. По време на седемгодишния процес, Венцеслав Караджов неизменно твърдеше, че е невинен.

Венцислав Караджов (архив): Убийството, за което става въпрос, нямам нищо общо и действително ми го приписват, за да могат да се отърват от мене."

Родителите на Караджов бяха открити простреляни с общо осем куршума през пролетта на 2016 г. Делото за убийството им беше връщано многократно на различни инстанции, а оръжието на престъплението така и не беше открито. Срещу Караджов нямаше събрани преки доказателства, а само свидетелски данни, че отношенията с майка му и баща му били влошени заради наследство, от което го лишили. Заради това и след окончателното произнасяне на съда и той, и адвокатът му трудно приемат доживотната присъда.

Зоя Тошкова - адвокат: "Дали е невинен, не знам, но не може да се тупаме в гърдите, че сме демокрация и да осъдят някого без доказателства, просто това се случва прекалено често в тази страна."

Призори, след като беше изведен от дома си, Венцеслав Караджов беше отведен първо в "Криминална полиция", а след това в Пловдивския затвор, където ще излежи доживотната си присъда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Ганев пожела успех на всички спортисти по случай Деня на българския спорт
Любомир Ганев пожела успех на всички спортисти по случай Деня на българския спорт
ЦИК определи местата и броя на избирателните секции в чужбина за изборите 2 в 1
ЦИК определи местата и броя на избирателните секции в чужбина за изборите 2 в 1