НОВИНИ

Служебната власт отпуска допълнително 40,7 милиона лева за висшите училища

Синдикатите се отказват от планираните протести за 20 май, университетите обаче ще затворят врати

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
17:37, 17.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Служебният кабинет отпусна трети транш в рамките на седмица за увеличаване на заплатите в университетите. Синдикатите обявиха, че се отказват от протеста, обявен за 20 май. Но явно в съсловието има разединение, защото въпреки отпуснатите средства - висшите училища ще затворят врати в понеделник.

След като отпусна първо 39 милиона лева за университетските възнаграждения, после още 12 милиона за заплатите на администрацията във ВУЗ-овете, днес служебният кабинет обяви трети транш.

Димитър Главчев, служебен министър-председател: "Беше постигната договореност за още 40,7 млн. да бъдат отпуснати."

Людмила Петкова, служебен министър на финансите: "Постановлението е изготвено и до понеделник на обяд ще бъде прието на подпис."

Именно за понеделник синдикатите в образованието и университетите обявиха протест заради ниските възнаграждения. След срещата с премиера, синдикатите дадоха крачка назад.

Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ: "За два дни - 80 млн. няма как да не изкажем благодарност за бързата реакция и за това, че ще успокоим системата, която е много, много напрегната от обиди и от това, че не можем спокойно да работим."

Валери Апостолов, синдикат "Висше образование" към КТ "Подкрепа": "Протестът на този етап се отлага, тъй като първата стъпка е изпълнена. На 20 май няма да има протест."

За втората стъпка обаче синдикатите остават в протестна готовност и настояват до 30 юни, политическите партии да спазят споразумението, което вече е подписано. С него се гарантира, че промените в Закона за висшето образование ще бъдат приложени. Университетите обаче ще протестират и няма да отворят на 20 май. Целта на протеста са реални мерки, поемане на ангажименти и тяхното изпълнение.

Вижте повече в прякото включване на Виктор Борисов

Преди изявленията в Министерския съвет обаче от Съвета на ректорите изпратиха позиция до медиите, в която посочват, че университетите ще останат затворени в понеделник. "Целта на протеста са реални мерки, поемане на ангажименти и тяхното изпълнение", посочват те.

От Съвета на ректорите на извънредно заседание днес са взели решение на 24 май академичната общност да бъде с протестни лентички и настояват за спешна среща след 9 юни с депутатите от следващия парламент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович получи "уайлд кард" за турнира от сериите ATP 250 в Женева
Новак Джокович получи "уайлд кард" за турнира от сериите ATP 250 в Женева
Микел Артета: Мечтата още е жива
Микел Артета: Мечтата още е жива