НОВИНИ

Десетки хиляди се стекоха в центъра на Техеран, за да отдадат почит на президента Раиси

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:36, 22.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Десетки хиляди иранци се стекоха в центъра на Техеран, за да отдадат последна почит на иранския президент Ебрахим Раиси. Траурната процесия започна в Табриз и ще завърши утре в родния град на Раиси - Машхад. 63-годишният ирански президент загина заедно с още седем души при катастрофа с хеликоптер в неделя.

Многохилядна процесия премина по улиците на иранската столица, достигайки до Техеранския университет. Там върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей лично ръководи молитвата на погребалната церемония на покойния президент на страната. Ковчезите на Ебрахим Раиси и другите загинали бяха покрити с ирански знамена с техните снимки. Върху този на Раиси беше поставен черен тюрбан - знак, че той е пряк потомък на пророка Мохамед.

На церемонията присъстваха лидерът на палестинската групировка "Хамас" Исмаил Хания и зам.-ръководителят на ливанската групировка "Хизбула" Наим Касем. Сред опечалените бяха още изпълняващият длъжността президент на Иран, Мохамед Мохбер, и висши ръководители на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция - един от основните стълбове на властта в Иран.

Иранците получават телефонни съобщения да присъстват на тридневното погребение. Реакциите в Техеран след внезапната смърт на Ебрахим Раиси обаче са разнопосочни.

- "Дори Раиси да беше добър човек, около него имаше крадци и хора, които злоупотребяват. Затова иранците не са разстроени след инцидента".

- "Много съм тъжна. Не мисля, че ще се намери друг като него".

След Техеранския университет тленните останки на загиналите ще бъдат пренесени през центъра на Техеран до площад "Азади", където президентът Ебрахим Раиси е произнасял речи. Присъствието на силите за сигурност в иранската столица е засилено. Прокуратурата предупреди да няма евентуални публични прояви на празнуване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски гостува на Коматево в исторически мач, Лудогорец вдига 13-та си титла
Левски гостува на Коматево в исторически мач, Лудогорец вдига 13-та си титла
От днес до 29 май се провеждат допълнителните матури по желание
От днес до 29 май се провеждат допълнителните матури по желание