НОВИНИ

Смъртоносната турбулентност - какво се случи на борда на сингапурския самолет

Вижте подробности за полета

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:45, 22.05.2024
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Драматичният полет на сингапурските авиолинии, при който заради силна турбуленция почина 73-годишен британец, а 30 други пътници бяха ранени, остава във фокуса на световното внимание.

143-ма от пътниците успешно са превозени с втори самолет до Сингапур днес. 71 остават в болница в Банкок. Предвиден е и втори полет за останалите, които трябва да стигнат до крайната точка на пътуването.

Минути след приземяването - кадрите, заснети с телефони, показват следите от преживения кошмар. Изнасят с носилки тежко пострадалите, останалите търпеливо изчакват под спуснатите от таблата над главите им маски.

Инфарктната ситуация с полет SQ321 с 211 пътници и 18 души екипаж се развива над Тихия океан в момент когато стюардесите сервират храна.

Според анализ на Асошиейтед прес на данните за полета самолетът Боинг 777 е бил на височина 11 300 метра, когато попада в зоната на турбуленция и само за 3 минути пропада до 9400 метра или рязкото снижаване е с 1900 метра.

Машината остава на тази височина за около 10 минути преди да се отклони от курса и да започне снижаване за кацане в Банкок, което става след 30 минути.

Починалият пътник се бил отправил на ваканция със съпругата си, която е в болница в Банкок. Екипажът е направил всичко по силите си, за да помогне на хората.

"Всеки един член на екипажа беше ранен. Един от стюардите изпитваше силна болка в гърба, но въпреки това продължи да дава първа помощ на пътници, доколкото можеше", коментира Андрю Дейвис, пътник от полета на сингапурските авиолинии.

Турбуленцията обикновено се свързва с бури, но специалисти обясняват, че най-опасна е невидимата турбуленция, която възниква при чисто небе.

Така нареченият срез на вятъра може да се появи при тънки перести облаци или дори при ясно небе близо до бури, като разликите в температурата и налягането пораждат мощни и бързи въздушни течения.

Подобни ситуации обаче са рядкост, показва статистиката. Според Националната служба за въздушна безопасност на Съединените щати между 2009 и 2021 година са регистрирани 149 сериозни наранявания на пътници, причинени от турбуленция.



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 22.05.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 22.05.2024 г., 20:50 ч.
Лудогорец получи шампионския трофей за 13-ти пореден път след класика над Локомотив Пловдив
Лудогорец получи шампионския трофей за 13-ти пореден път след класика над Локомотив Пловдив