НОВИНИ

Багер изгражда пясъчни диги на плажа в Созопол. Защо?

bnt avatar logo
от БНТ
20:37, 08.12.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Регионални

Недоволство в Созопол, след като багер влезе на плажа, за да изгражда пясъчни диги. От Министерството на туризма ще санкционират концесионера, а днес на плажа на проверка дойдоха и от Басейнова дирекция.

Жители на Созопол излязоха на протест срещу действията на концесионера на плажа, който, по думите им, разрушава пясъчната ивица. Притеснени са от факта, че багерите работят по тъмно.

Концесионерът обясни, че се изгражда контраборд, който не уврежда по никакъв начин плажа, не вреди и на флората и фауната. Вчера багерът подготвял чували с пясък, които да опазят от приливи заведенията на плажа. Работата се проточила и за това продължили по тъмно.

Днес не успяхме да се свържем с концесионера на плажа, но в писмено становище той увери, че пясъкът, който се използва за тези диги не се изкопава от морското дъно, а от ивицата и целта е единствено да се запази тя по време на зимните месеци, когато морето отнема от пясъка.

Концесионерът твърди, че е уведомил всички институции за изграждането на дигата. От Министерството на туризма съобщиха, че предприемането на съответните дейности следва да бъде извършено след получаване на становище - дали са целесъобразни и законосъобразни.

Концесионерът ще бъде глобен в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение. Днес беше извършена проверка на място и от Басейнова дирекция, за да се установи дали изгребаният пясък е от водата.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Педиатрията в Горна Оряховица с модерна ехографска система благодарение на "Българската Коледа"
Педиатрията в Горна Оряховица с модерна ехографска система благодарение на "Българската Коледа"
Студентски град - тих и пуст за 8 декември
Студентски град - тих и пуст за 8 декември