НОВИНИ

Студентски град - тих и пуст за 8 декември

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:17, 08.12.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Необичайно тих и различен 8 декември. Тази година на студентския празник - без ресторанти, барове и дискотеки, с празни курорти и без екскурзии в чужбина заради мерките.

Освен че студентите днес празнуват, те поставиха и искания. Настояват за присъствено провеждане на изпити и лекции от новия семестър, както и за по-ниски наеми за декември, когато те не обитават общежитията си.

По отношение на днешния празник, заповедта на здравния министър е категорична - разрешено е събирането само на до 15 души за празненство.

В Студентски град ресторанти и дискотеки са затворени, а студенти има малко.

Друга година тези улици са пълни с млади хора, бързащи за последни покупки за празненството. Пред един от големите супермаркети в квартала няма опашки от пазаруващи, а торбите с покупки изглеждат скромни. Студентите разказват, че или ще се съберат в тесен кръг, или изобщо няма да празнуват.

Отиваме и в друга част на квартала - място с много кафенета и ресторанти, които днес са затворени. И тук нямаше бързащи за празничната подготовка студенти. Много от студентите са с отменени резервации за зимните курорти.

Студентски празник по време на пандемия: Засилени проверки по курортите

Здравните власти и Столична община заявиха, че ще правят проверки за събирания в нарушение на мерките.

Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Те са насочени основно към къщите за гости, тъй като имаме информация, че там се подготвят различни видове тържества, с които имаме данни, че биха нарушили противоепидемичните мерки.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Аз се надявам, че нашите студенти са отговорни хора, ще намерят начин да празнуват, така че да не застрашат своето здраве и здравето на своите близки.

Полицията ще следи и за шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Багер изгражда пясъчни диги на плажа в Созопол. Защо?
Багер изгражда пясъчни диги на плажа в Созопол. Защо?
Преди Коледа: Масови проверки по магазините в София
Преди Коледа: Масови проверки по магазините в София