НОВИНИ

Байдън в Брюксел: Америка се завърна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:10, 15.06.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз и САЩ се разбраха да сложат край на най-дългия търговски спор в историята на Световната търговска организация - този за "Боинг" и "Еърбъс".

Договориха се също до 2022 година да ваксинират две трети от световното население срещу COVID-19. Въпросът за безвизовото пътуване на българи, румънци и хървати в САЩ също беше сред темите на срещата на американския президент с лидерите на европейските институции.

"Не ви ли омръзна да ме виждате", попита Байдън на влизане в Европейския съвет, където разговаря с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел. По време на срещата той каза, че Европа е естественият партньор на Съединените щати.

"Не съм бил в Брюксел и ЕС от 2017 година, а от 2014 г. не е имало среща на върха. Но аз водя супер екип със себе си, за да ви кажа, че Америка се завърна. Затова сме тук в пълен състав", заяви американският президент Джо Байдън.

Брюксел и Вашингтон се разбраха да сложат край на продължителния спор за
"Еърбъс" и "Боинг" и да търсят решение на конфликта за митата върху стоманата и алуминия.

"Споразумението, което постигнахме, наистина отваря нова страница в отношенията, защото оставяме съдебните спорове зад гърба си и ще си сътрудничим в областта на самолетостроенето и то след почти 20 години спорове. Това е най-дългият спор в историята на Световната търговска организация", допълни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

ЕС и САЩ ще си сътрудничат, за да пратят, по думите на Шарл Мишел, COVID в историята.

"Нашата цел е ясна - искаме да ваксинираме поне две трети от световното население до края на 2022 година", добави председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Отмяна на визите за САЩ за българи, румънци и хървати засега няма да има, но в заключенията от срещата се казва, че Брюксел и Вашингтон продължават диалога си по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анализатори: Машинното гласуване ще препятства отбелязването на повече от една преференция
Анализатори: Машинното гласуване ще препятства отбелязването на повече от една преференция
Франция повали Германия в Мюнхен след автогол на Хумелс
Франция повали Германия в Мюнхен след автогол на Хумелс