НОВИНИ

Българчета с отличия на Азиатската олимпиада по математика за трети клас

Стела Илиева
от Стела Илиева
07:10, 08.09.2020
Чете се за: 01:37 мин.
Още

Пореден успех за България по математика. 9-годишната Мартина стана световна шампионка по математика за трети клас в Азиатската олимпиада по математика, а сестра й Сара Илиева е носител на златен медал. За първи път състезанието се провежда изцяло онлайн, а в него участваха над 18 страни от различни континенти.

През юли момичетата стават номер 1 в Световната класация за трети клас и шести клас в света. Титлата си печелят на международна олимпиада Heat Round в Хонг Конг.

30 задачи за 120 минути- по този начин Сара и Мартина успяват да преборят ученици от 18 страни от цял свят в Азиатската олимпиада по математика.

Любовта на Сара към математика започва в училище, когато се е провалила на контролно и това я е стимулирало да решава повече задачи, а Мартина взима пример от по-голямата си сестра.

Двете сестри, възпитанички на Математическата гимназия "Питагор", започват да ходят на олимпиади от малки. Вече имат общо над 140 медала, купи и призове от различни състезания по математика. За втори път Мартина става и шампион на Япония.

През октомври момичета ще се явят на най-трудното състезание до сега, където ще се борят с над 20 000 участници от цял свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напълно овладян е пожарът в "Свилоза"
Напълно овладян е пожарът в "Свилоза"
По-малко туристи на хижа „Седемте езера“ в Рила това лято
По-малко туристи на хижа „Седемте езера“ в Рила това лято