НОВИНИ

По-малко туристи на хижа „Седемте езера“ в Рила това лято

bnt avatar logo
от БНТ
06:54, 08.09.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

На по-малко туристи се радва тази година старата хижа „Седемте езера“ в Рила. Причина за това са въведените ограничителни мерки заради COVID-19, както и многото дъждовни дни през летните месеци.

Хижата е построена през 1932 г. от последователи на Бялото братство. Всяка година през лятото членове и симпатизанти на братството правят палатков лагер край сградата ѝ. В нея се отбиват за почивка и почитатели на планината, поели по околните туристически маршрути.

Хижа „Седемте езера“ е на около 45 минути от новата хижа „Рилски езера“ , която е до крайната станция на лифта. Разположена е на североизточния бряг на Рибното езеро. То е второто по ред при изкачване на циркуса на Седемте рилски езера. Известна е още като „старата“ хижа.

Сегашната сграда е издигната по-късно, разказва хижарят Павел Танинчев.

Павел Танинчев-хижар: С 92 места капацитет, с новите изисквания по COVID-19 станаха 60 места. 30% се намалиха местата.

Освен български туристи, тук идват и много чужденци.

Павел Танинчев-хижар: Главно есента идват от Израел. Туристи -германци, от Германия, англичани малко идват.

Сградата е електрифицирана, а електричеството се произвежда от съоръжения, разположени в близкото езеро.

Преди години е била затворена за кратко, защото не разполагала с течаща вода. Сега този проблем е решен.

Павел Танинчев-хижар: Тази вода, която идва сега тука, тече, е от извор от под Бъбрека, каптиран извор....с водомер е тука, със септична яма за отпадни води, външна тоалетна.

Повечето туристи, отправили се към езерата, предпочитат маршрута от крайната станция на лифта над новата хижа, който води направо до пето езеро - Бъбрека. Част от планинарите избират по-дългия и по-труден маршрут през старата хижа. Някои идват специално, за да почиват в този район.

Край хижата всяко лято отсядат последователи на Бялото братство. Те правят бивака си на определено за палатки място, което е оградено. Престоят им е съгласуван с дирекцията на Национален парк „Рила“. В района на езерата на 19-и август те посрещат т.н. от тях Нова божествена година.

Данчо Филипов е планински водач. По думите му тази година заради пандемията и честите дъждовни дни посетителите на 7-те езера са по-малко. Въпреки това, по думите му, много от почитателите на планината следят прогнозата за времето и не пропускат слънчевите уикенди, за да се качат до омайните Рилски езера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българчета с отличия на Азиатската олимпиада по математика за трети клас
Българчета с отличия на Азиатската олимпиада по математика за трети клас
Страните с излаз на Средиземно море търсят решение на кризата между Турция и Гърция
Страните с излаз на Средиземно море търсят решение на кризата между Турция и Гърция