НОВИНИ

Българинът Влад Тенев става един от играчите на "Уолстрийт"

българинът влад тенев става един играчите уолстрийт
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:26, 01.07.2021
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Високо развиващата се онлайн инвестиционна услуга "Робинхуд", създадена от българина Влад Тенев, официално подаде документи за регистриране на "Уолстрийт", като представи планове на американските органи за ценни книжа за търговия на борсата Nasdaq под отметката "HOOD".

Услугата, която е особено популярна сред по-младите инвеститори, отбеляза феноменален растеж по време на COVID-19, но също се сблъска с противоречия.

Приходите на "Робинхуд" нараснаха с 245% през 2020 г. до 959 милиона долара. Към 31 март компанията разполага с активи в размер на 81 млрд. долара.

Влад Тенев официално стана първият милиардер, роден в България, който влезе в списъка на "Форбс" с най-богатите хора в света. Той се нареди в класацията на престижното издание за 2021 г. на 2574-о място с нетно състояние от 1 млрд. долара.

Влад Тенев се извини и обяви, че работи за демократизиране на борсовата търговия

Влад Тенев е роден във Варна, като се премества в САЩ с родителите си през 1992 г. Те са икономисти и получават възможност да работят за Световната банка във Вашингтон.

През 2009 г. Байджу Бат и Влад Тенев създават първия си стартъп, носещ името Сhrоnоѕ Rеѕеаrсh, който предлага инструменти за хедж фондове и банки за изграждане на автоматизирани стратегии за търговия.

През 2013 г. двамата основават "Робинхуд". Само за ден 10 000 души се регистрират в него, а след месец те нарастват до 50 000 души. "Робинхуд" се превръща в истинска мания сред младите потребители с малък или с никакъв опит в търговията с ценни книжа.

Това, което ги привлича, е възможността да я практикуват онлайн и фактът, че компанията работи без брокерски комисионни. Тенев и Бат са миноритарни собственици с дял от над 10%.

Приложението за търговия "Робинхуд", което спря покупката на определени акции в разгара на лудостта около GameStop, получи обратна реакция в социалните медии и по-късно Влад Тенев беше призован да свидетелства пред Конгреса на САЩ. Въпреки това "Робинхуд" добави около 3 милиона клиенти само през януари, според прогнозите на JMP Securities.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливен дъжд и градушка в Пловдив, дърво се стовари върху кола
Проливен дъжд и градушка в Пловдив, дърво се стовари върху кола
Опасността от градушки остава
Опасността от градушки остава