НОВИНИ

Влад Тенев се извини и обяви, че работи за демократизиране на борсовата търговия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:04, 19.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Влад Тенев - изпълнителен директор и съосновател на приложението за борсова търговия "Робинхуд", се извини на клиентите и нарече случилото се около компанията за видеоигри "Геймстоп" "неприемливо". Българинът беше изслушан от комисията за финансови услуги към Долната камара на американския Конгрес.

Повече от пет част продължи изслушването на Влад Тенев по казуса "Геймстоп". В началото той обясни целите и мисията на приложението за търговия с акции.

"Мисията на "Робинхуд" да либерализира финансите е от огромно значение за мен. Приложението ни позволява на хора с всякакъв статус да инвестират - не се изискват минимум средства по сметка, комисионните са нулеви.", заяви Тенев.

Той беше категоричен, че компанията му не играе в полза на хеджфондовете и "Уолстрийт", и че са взети мерки съобразно съществуващите пазарни изисквания.

"Случилото се е неприемливо за нас. Към клиентите ни - съжалявам и се извинявам. Моля ви, знайте, че правим всичко по силите си, за да сме сигурни, че това няма да се повтори.", допълни Тенев.

Българинът Владимир Тенев е сред лидерите на бъдещето според "Тайм"

Заедно с Влад Тенев, на въпроси отговаряха колегата му от платформата "Редит" и двама мениджъри на хедж фондове.

"Робинхуд" спомогна за взривообразен ръст в цената на акциите на веригата за видеоигри и други компании във вреда на хедж фондовете от "Уолстрийт".

В края на януари обаче "Робинхуд" ограничи закупуването на най-вариращите акции, което изпрати цените надолу. Решението, което практически е в полза на хедж фондовете, разгневи дребните инвеститори.

Феноменът около "Геймстоп" беше наречен борсова война, но повдигна множество въпроси, свързани с регулацията на пазара и според експерти, той ще трябва да се адаптира към новата реалност, в която големите от "Уолстрийт" да се съобразяват с потребителите на платформи като "Робинхуд".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вражда между фамилии е причина за побоя над ученик в село Бозвелийско
Вражда между фамилии е причина за побоя над ученик в село Бозвелийско
Проф. Ива Христова: Категорично - хората над 65 години могат да се ваксинират с "Астра Зенека"
Проф. Ива Христова: Категорично - хората над 65 години могат да се ваксинират с "Астра Зенека"