НОВИНИ

България е готова да изпрати помощ за пострадалите от труса в Сирия

българия готова изпрати помощ пострадалите труса сирия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
12:50, 14.02.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Дете на една година с българско гражданство в Латакия и майка му са останали без дом след земетресението в Сирия, съобщи заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев. Посолството ни в Сирия е готово да окаже съдействие на семейството, увери той.

"Майката на детето е добре и заедно с него са при техни близки в града. Бащата към момента се намира в Германия. Жилището, в което семейството е живяло, е напълно разрушено. Дипломатическото представителство на място е установило контакт с цялото семейство. Към момента те не желаят хуманитарна помощ от страна на българската държава", поясни Коджабашев.

Властите в Дамаск са отправили официално искане към страната ни да окаже хуманитарна помощ на пострадалите от земетресението в Сирия. В момента се работи по предварителната координация между посолствата ни в Ливан и Сирия, външно министерство, МВР, делегацията на ЕС в Сирия, както и представителите на ливанската общност у нас, която събира помощи.

Посолството на Сирия у нас приема дарения за пострадалите от земетресението

"България е сред деветте страни от ЕС, които са предложили помощ на пострадалата от земетресението миналата седмица Сирия. Тази координация очакваме всеки момент да приключи, което означава, че има готовност, най-вероятно, Спартанът да излети за Бейрут. Необходимо е предварително съгласие по линия на ЕС от т.нар. европейски механизъм за гражданска защита. Когато имаме положителен отговор, това означава, че Спартанът спокойно може да излети с помощи на борда. Там пратката ще бъде посрещната от представител на ЕС, от представител на световната продоволствена програма, базиран в Бейрут и оттам по безопасен и гарантиран хуманитарен коридор въпросната помощ се отпътува – за около два часа разстояние, до Дамаск", заяви Коджабашев.

В посолството ни в Анкара не е постъпвала информация за нови случаи на загинали или пострадали български граждани, съобщи още зам.-министърът. В неизвестност остават българка и бебето ѝ в Атакия.

Как да помогнем на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Древен сорт грозде на 3000 години се отглежда в лозовите масиви на Белоградец
Древен сорт грозде на 3000 години се отглежда в лозовите масиви на Белоградец
На ръба на фалита: Все повече лозя край Мелник пустеят
На ръба на фалита: Все повече лозя край Мелник пустеят