Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Как да помогнем на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия?

Цанка Николова
от Цанка Николова
08:00, 10.02.2023 (обновена)
17297
Чете се за: 08:10 мин.
Общество
мощните трусове 300 жертвите турция сирия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В България вълната от съпричастност към пострадалите в Турция и Сирия не спира. Обявени са няколко кампании за набиране на средства.

България е сред първите страни в света и първа в ЕС, която изпрати помощ и спасителни екипи. Общият брой на служителите на гражданска защита, които са на територията на Република Турция, достигна 78 човека с 18 единици специализирана техника и спасително оборудване. 30 доброволци - спешни медици, травматолози и медицински сестри, имат готовност да заминат в Турция следващите дни.

Врати отвориха и десетки дарителски пунктове в цялата страна, където се събират дрехи, обувки, палатки, завивки, хигиенни материали - всичко, от което ще се нуждаят при минусовите температури хората останали без дом.

Важно е хората да знаят, че могат да бъдат предавани топли дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки, хигиенни материали, но задължително условие е те да бъдат нови. Дрехите и обувките втора употреба подлежат на доста строг контрол на границата, който отнема време. А целта е тези помощи до дни да бъдат изпратени на пострадалите.

Вижте къде се събират помощи по градове ТУК

- БЧК започна набиране на материални дарения за Турция и Сирия. В момента най-неотложни са нуждите от:

  • нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки;
  • ново спално бельо;
  • нови топли завивки;
  • хигиенни материали (за лична хигиена).

От БЧК се обръщат се с молба за съпричастност и към българските фирми-производители, като ги призовават да подкрепят кампанията и със семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии.

Даренията за София се приемат в 9-а Районна служба на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – ж.к. "Люлин" 10, бул. "Д-р Петър Дертлиев" 1989

  • от 9.00 до 18.00 ч., както и в областните организации на БЧК.

От БЧК напомнят, че всички дарения ще бъдат директно транспортирани за пострадалите райони и следва да отговарят на санитарно-хигиенните изисквания.

Освен материални дарения БЧК още вчера започна и кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция.

Може да дарите на следната банкова сметка на БЧК:

Уникредит Булбанк АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
или SMS на 1466 (на стойност 1 лв.) към всички мобилни оператори.

Посолството на Република Турция в София също организира дарителска инициатива и има открити левови и евро сметки в Ziraat Bank в България. Даренията ще бъдат препратени на Турската дирекция за управление на бедствия и извънредни ситуации - AFAD.

БАНКА: T.C. ZIRAAT BANKASI A.S. – SOFIA BRANCH
ИМЕ НА СМЕТКА: EMBASSY OF THE REPUBLIC OF TURKEY
СМЕТКА В ЛЕВА :
IBAN: BG64TCZB93501010150300
СМЕТКА В ЕВРО :
IBAN: BG89TCZB93501410150302
SWIFT/BIC KODU: TCZBBGSF

В кампанията по набиране на средства в помощ на пострадалите се включва и Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България. Дарения може да направите и на касите по Районните мюфтийства в страната, както и по банковата сметката на Мюсюлманското изповедание:

ТЪРГОВСКА БАНКА Д АД ГР.СОФИЯ
IBAN: BG15DEMI92401000232957
BIC: DEMIBGSF DEMIBGSF /като посочите целта на дарението/

Сирия

Към този момент посолството на Сирия в България набира материални дарения за пострадалите в страната. Адресът е София, бул. "Симеоновско шосе" 13А.

Пред БНТ председателят на асоциацията на сирийците в България - Мохамед Ибрахим посочи, че към момента даренията са материални, тъй като е трудно да се събират парични средства заради наложените санкции срещу Сирия.

Кампания на Движението за права и свободи

Движението за права и свободи разкри дарителска сметка, средствата от която ще бъдат предоставени в помощ на бедстващите.

ТЪРГОВСКА БАНКА Д ГР.СОФИЯ
IBAN BG96DEMI92405000309448
BIC DEMIBGSF

Лазар Радков, известен с кампаниите си "Капачки за бъдеще", с помощта на доброволци също събира помощи за пострадалите при опустошителното земетресение. За няколко часа той е успял да намери четири пътнически и един товарен бус, с които днес 24 обучени спасители заминават, за да помагат. Заедно с www.kauzi.bg набират дарения:

+ одеала
+ спални чували
+ шалтета
+ палатки
+ спасително термо фолио
+ походни легла
+ възглавници
+ чаршави
+ джобни печки
+ hand warmer-и
+ печки за палатки
+ малки генератори
+ памперси
+ превръзки
+ батериите
+ фенери

Можете да ги подкрепите ето от този линк.

Манол Пейков също реагира с кампания. Може да изпратите пари на същата сметка като за помощите Украйна, НО с ясно обозначение за Турция.

IBAN: BG39DEMI92405000305527
Търговска банка Д АД
BIC: DEMIBGSF
Титуляр: Манол Костадинов Пейков

Можете да ползвате и PayPal: manolpeykov@yahoo.com

И от фондация "Гората.бг" събират средства с цел помощ на пострадалите. Приоритетно осигуряват най-нужното - одеяла, дъждобрани, храна, медицински материали, подкрепа за деца и нужното за спасителните екипи в това число и българските. Целта е още до 24 часа да бъдат изпратени първите помощи.

Можете да дарите тук:

Фондация "Гората.бг"
IBAN: BG74RZBB91551011840078
Основание: Земетресение

Помощ на хората в Турция оказват и от Националната асоциация на доброволците в България. Екипът, който е изпратен в южната ни съседка, се състои от 20 обучени и готови специалисти за издирване и спасяване и оказване на първа помощ. От асоциацията имат спешна нужда от средства, за да осигурят гориво, консумативи, медикаменти и други неща от първа необходимост, с които доброволците да бъдат по-ефективни на терен. Очаква се екипът да остане там поне една седмица.

Можете да дарите на следния линк или с превод по банковата сметка на Сдружение "Национална асоциация на доброволците в Република България“:

Уникредит Булбанк АД;
IBAN: BG11 UNCR 7000 1522 2002 11;
BIC: UNCRBGSF

Всички дарения към Национална мрежа за децата до края на февруари ще бъдат в помощ на пострадалите деца в община Arsuz, с директното партньорство на ECPAT International, които в момента им оказват хуманитарна помощ. От НМД призовават всеки, който иска да дари, да го направи ТУК.

Фондация BCause в помощ на благотворителността набира средства в Плаформата.бг, като първоначалната цел на кампанията е да подкрепи българските доброволни отряди, които помагат на място. Фондацията работи с три местни организации. Можете да подкрепите кампанията ТУК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Росен Христов: Русия е поискала неустойка от България след спрените плащания към "Газпром"
Росен Христов: Русия е поискала неустойка от България след спрените плащания към "Газпром"
Молитва за жертвите на земетресението бе отслужена във всички джамии у нас
Молитва за жертвите на земетресението бе отслужена във всички джамии у нас