НОВИНИ

Вълна от съпричастност у нас: В много градове събират помощи за пострадалите от земетресението

bnt avatar logo
от БНТ
17:27, 08.02.2023 (обновена)
Чете се за: 09:50 мин.
Общество
Слушай новината

Човешката съпричастност в България е с големи размери. Грижата и болката към пострадалите при земетресенията в Турция и Сирия се изразява в непрекъснато събиране на дарения и стоки от първа необходимост. В много градове на страната отвориха пунктове за събиране на помощи.

Вижте повече и в прякото включване на Антония Сукалинска

Важно е хората да знаят, че могат да бъдат предавани топли дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки, хигиенни материали, но задължително условие е те да бъдат нови. Дрехите и обувките втора употреба подлежат на доста строг контрол на границата, който отнема доста време. А целта е тези помощи до дни да бъдат изпратени на пострадалите.

Как да помогнем на пострадалите от земетресението в Турция?

В София посолството на Сирия събира помощи, като има необходимост от лекарства, дрехи, палатки, генератори. Сирийската общност в страната помоли за помощ и настоя за падане на санкциите към Сирия, за да могат да бъдат изпратени помощите.

В центъра на Благоевград тази вечер местни жители се събраха, за да запалят свещ и да почетат паметта на хилядите загинали при двете разрушителни земетресения.

Голямо дарение днес направиха и служителите на горското в града. Освен че закупиха вещи от първа необходимост, някои от горските служители дариха чисто новите си униформи за хора, останали без домове.

А от сутринта дарителските пунктове започнаха да се пълнят със спално бельо, дрехи, палатки, въобще всичко, от което ще се нуждаят при тези минусови температури хората, останали без дом.

В зала "22-ри септември" се намира един от трите дарителски пункта, разкрити от днес в Благоевград.

Още по обяд дарителският пункт на Съюза на българските спасители в Благоевград се напълни. Местни хора донесоха одеяла, палатки и вещи от първа необходимост. От Югозападното държавно предприятие пък дариха два буса с нови завивки, одеяла, памперси и санитарни принадлежности.

"Всичко вчера стана много спонтанно и набързо взехме това решение, късно снощи пазарувахме. Имаше колеги, които спонтанно и те решиха да помогнат индивидуално с нещо и дариха своите униформи, които са съвсем новички", каза Севдалина Димитрова, зам.-директор на ЮЗДП.

В събота събраните в пункта материали ще отпътуват първо за Пазарджик, а от там към Турция.

Още преди да отворят пунктовете в Бургас се наредиха хора, които искаха да оставят дрехи и вещи от първа необходимост. Туристическият център в Бургас беше превърнат в един такъв пункт, но помещението се оказа малко и беше открит втори пункт. Хората носят завивки, одеала, палатки.

Доброволци от Бургас се организират утре сутринта да тръгнат към най-засегнатите райони. 33 пожарникари също имат готовност да заминат за Турция, за да заместят своите колеги.

Сред вещите от първа необходимост, емоционално послание от дарителка, дава кураж на пострадалите от земетресението в Турция.

От Главното мюфтийство в България също инициираха кампания в помощ на пострадалите. Джамиите в Русенско вече събират одеала, дрехи, хранителни продукти и лични средства. В организацията активно помага и общината във Ветово.

"България е една от първите, която помага на пострадалите. За нас е голяма чест и ние винаги сме били в помощ на съседите. В Русе сутринта някои хора, които са пенсионери носят 5 лв., носят 10 лв., 20 лв. от своята пенсия, въпреки че пенсиите са малки. Те казват, че ние, с което можем да помогнем, искаме да помогнем, защото хората наистина имат необходимост. Не се знае утре кой от нас ще има необходимост", казва главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

В почти всички джамии в страната вече се събират дарения. Помощите ще бъдат транспортирани в мюфтийството в Хасково, от където ще бъдат предадена на нуждаещите се с помощта на Червения полумесец.

Община Варна отваря пункт за дарения за хората, които бедстват след разрушителното земетресение в Турция и Сирия. Той ще бъде разположен в Двореца на културата и спорта в града, като дарения ще се приемат от 8.00 до 19.00 часа.

По информация на Българския Червен кръст към момента има необходимост само от топли връхни дрехи и завивки, като те трябва да са нови или запазени и чисти. Събраните дарения ще бъдат предавани на БЧК, тъй като в събота от Варна заминава първият транспорт към бедстващите райони.

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че 14 души от Доброволното формирование към Община Варна имат готовност да се присъединят към спасителните екипи в Турция.

В Хасково доброволци сами се организират в помощ на пострадалите от бедствието. На няколко места в областта има пунктове за събиране на помощи, а хората, които даряват, са десетки. Един от пунктовете е в помещение на местен стоматолог.

Лекари ще транспортират помощите с лични средства.

Няколко са кампаниите за набиране на средства и помощи за пострадалите хора в Пазарджик. В града има разкрити два пункта, в които доброволци събират и окомплектоват неща от първа необходимост за засегнатите от земетресенията.

За часове стотици се отзоваваха, за да помогнат с каквото могат. В откритите събирателни пунктове хората носят палатки, спални чували, походни легла, дрехи и одеала.

В пунктовете със своя доброволен труд да помагат са се ангажирали хора с добри сърца.

"Апелирам абсолютно всички хора да бъдат съпричастни с огромното нещастие, което сполетя нашите съседи в Турция. Нека отворим сърцата си и да покажем, че нас също ни интересува", казва доброволецът Николай Шарков.

Планинските спасители в Пазарджик също са сред доброволците събиращи помощи за пострадалите от земетресенията.

"Хората наистина са бедстващи. Ниските температури, сезонът, при който е, това е нещо страшно. Това да ти се струпат тонове бетонна маса на главата в момент на рано сутрин. Наистина е нещо страшно", каза Борис Харалампиев от Планинско спасяване – Пазарджик.

Всичко събрано ще бъде транспортирано до засегнатите райони със съдействието на местен бизнесмен.

"Аз ще помагам с транспорт. Ще транспортираме каквото се е събрало. Напълно безвъзмездно, безплатно. С това мога да помогна с това ще помагам. Трагедия, голяма трагедия. Господ да не дава на никой да се случва", каза бизнесменът Сунай Караасан.

Волейболен клуб "Хебър" и Община Пазарджик също дариха стоки от първа необходимост за пострадалите райони. Те вече са в националната база на БЧК за разпределяне към нуждаещите се.

Волейболният Хебър и община Пазарджик изпратиха дарения за пострадалите в Турция

Продължава дарителската кампания в Пловдив за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия.

България продължава да помага и със спасителни екипи. Петият курс с военен самолет "Спартан" излетя днес към Турция, след като стана ясно, че в бедстващите райони има остра нужда от спасители, които да търсят затрупаните хора.

"Снощи към 20 ч. получихме искания от турската страна чрез турския посланник да изпратим още спасителни екипи. След бързата организация и координация с Министерството на вътрешните работи екипите бяха осигурени, ВВС осигуриха транспортния самолет и днес превозват около 20 спасители", каза Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната.

30 доброволци - спешни медици, травматолози и медицински сестри, имат готовност да заминат в Турция през следващите дни.

30 медицински специалисти от България ще заминат за Турция

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста 37-годишния мъж от село Бозвелийско, който преби до смърт съпругата си
Оставиха в ареста 37-годишния мъж от село Бозвелийско, който преби до смърт съпругата си
Издирването на Емил Боев продължава по нов начин: Спират обходите в делнични дни, но продължават през уикенда
Издирването на Емил Боев продължава по нов начин: Спират обходите в делнични дни, но продължават през уикенда