НОВИНИ

Зеленски е на посещение във Великобритания

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:38, 08.02.2023 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Изненадващо посещение на украинския президент Володимир Зеленски във Великобритания. Това е първата му визита след руската инвазия в Украйна преди година.

Зеленски беше посрещнат от британския премиер Риши Сунак на летище "Станстед", а след това двамата разговаряха на "Даунинг стрийт" 10.

Украинският лидер благодари на Сунак за британската помощ за Украйна. Лондон все още не е взел решение за предоставяне на изстребители за Украйна, но разглежда такава възможност и ще подготви украински пилоти.

"За мен е удоволствие да посрещна във Великобритания моя приятел - президента Зеленски. Имаме много неща за обсъждане за това как да продължи подкрепата за Украйна и отпора срещу Русия", каза Риши Сунак.

"Много благодаря, Риши, за поканата и за мен е чест да бъда тук. Благодаря на Великобритания, на гражданите ѝ за голямата подкрепа от първите дни на инвазията", заяви от своя страна Зеленски.

В историческата зала Уестминстър на британския парламент, Зеленски подари шлем на украински въздушен ас на председателя на Камарата на общините.

"Ще направим всичко възможно светът да ни даде съвременни самолети", каза в речта си на английски украинският президент. Той беше приет и от крал Чарлз Трети в Бъкингамския дворец.

Очаква се по-късно Зеленски да се срещне с лидерите на Франция и Германия в Париж.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската федерация по джудо ще награди Ивайло Иванов за успеха в Португалия
Българската федерация по джудо ще награди Ивайло Иванов за успеха в Португалия
Полицай от Пловдив беше осъден 2 години условно за даване на подкуп
Полицай от Пловдив беше осъден 2 години условно за даване на подкуп