НОВИНИ

Книга за съболезнования е отворена в резиденцията на турския посланик в София

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:40, 08.02.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

В знак на съпричастност в резиденцията на турския посланик у нас беше отворена книга за съболезнования.

Всеки, който иска да покаже, че не е безучастен към трагедията след опустошителното земетресение, може да напише няколко изречения, с които да вдъхне кураж и надежда на хората, за които животът продължава.

"Отворихме тази книга за съболезнования, за да може нашите приятели, които искат да изразят съпричастността си, да споделят мили думи за жертвите на земетресението. Хората в България идват и с думите, които пишат, се опитват да облекчат нашата болка", каза Н.Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в България.

Главният прокурор, посланици, дипломати, политици, министри и приятели на Турция сведоха глава в памет на жертвите и изразиха съпричастност към оцелелите след земетресението.

Съболезнования поднесе и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Почетният председател на движението Ахмед Доган е дарил 1 милион турски лири.

"ДПС правим една мащабна дарителска кампания в цялата страната. С всичките ни структури. Днес тръгват и камиони надолу, но каквито и дарителски кампании да правим, тези жертви и тази мъка на хората, които живеят там, те не могат да бъдат заменена с нищо. На останалите - на ранените и на живите, които са жертва на тази трагедия, ние с общи усилия трябва да бъдем полезни, но от друга страна и светът показа, че може да се обедини в тази трагична ситуация. Може би трябва да си извлечем поуката и да намерим формулите и да можем да се обединяваме и в позитивни ситуации, не само в такива трагични", коментира Мустафа Карадайъ.

Съболезнования поднесоха и граждани.

Проф. Ангел Станков: Това е едно безпрецедентно събитие, Безпрецедентна катастрофа. Това, което виждаме, е ужасяващо, затова исках да изряза съчувствието си към тези хора, които страдат. Дано да бъдат извадени повечко, особено дечица.

Миглена Папаринова: Това е природа, срещу която сме безсилни и единственото ни оръжие е да останем преди всичко хора и да си помагаме.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресението в Турция и Сирия отне живота на още турски спортисти
Земетресението в Турция и Сирия отне живота на още турски спортисти
Мащабите на разрушенията: Турция се е изместила с три метра на югозапад след трусовете
Мащабите на разрушенията: Турция се е изместила с три метра на югозапад след трусовете