НОВИНИ

Още 20 спасители от България заминават към засегнатите райони в Турция

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
07:45, 08.02.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Още 20 български спасители излетяха тази сутрин от летище "Враждебна" със самолет "Спартан", за да се присъединят към екипите, които помагат при издирването на оцелели след земетресението в Турция. Изпраща се и допълнително оборудване - термокамери и палатки.

"Снощи около 20.00 часа получихме искане от турската страна чрез турския посланик да изпратим още спасителни екипи. След бързата организация и координация с МВР екипите бяха осигурени. ВВС осигуриха транспорта и днес превозват около 20 спасители", каза министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Те отиват на същото място, на което са и вече изпратените екипи от Пожарна безопасност. Има остра нужда от спасителни екипи, които да търсят затрупани хора, страната ни има готовност да изпраща още екипи.

"Досега не чакаме молба, действаме превантивно, активни сме от наша страна и разговаряме с посланика непрекъснато. Доколкото ми е известно, утре ще има още един курс с около 30 медици, които да бъдат изпратени в Адана. В събота ще има още един или два полета, но чакаме заявки, не са утвърдени още исканията на колегите ми", каза още министърът.

Смяна на екипи ще има в събота, тогава се очаква у нас да се върнат отрядът от Столична община и част от спасителите на БЧК. Имаме готовност да летим в посока Адана, чакаме заявките от турска страна, заяви министърът.

30 медицински специалисти от България ще заминат за Турция

Очаква се всички разходи на Министерството на отбраната да бъдат възстановени от Европейския съюз, но не това в момента е важното, посочи още Димитър Стоянов.

България е една от държавите, които първи се отзоваха след опустошителните трусове. Екипи и техника заминаха още на първия ден на трагедията и веднага се включиха в разчистването и издирването на хора под развалините. Доброволци също бързо се организираха с дарения и обучени хора. Създадени са и редица кампании за набиране на средства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ал Хилал е първият финалист в Световното клубно първенство
Ал Хилал е първият финалист в Световното клубно първенство
Нерегламентирано гробище за домашни любимци се разраства в природен парк край Варна
Нерегламентирано гробище за домашни любимци се разраства в природен парк край Варна