Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нерегламентирано гробище за домашни любимци се разраства в природен парк край Варна

bnt avatar logo
от БНТ
07:40, 08.02.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Като в роман на Стивън Кинг - гробище за домашни животни от години се разраства на територията на Природен парк "Златни пясъци" край Варна.

Въпреки че паркът е със статут на резерват и всяка човешка дейност е забранена, жители на града погребват домашните си любимци там. Причината – в града няма няма обособен за целта парцел, няма и нормативна база за това.

Сред изхвърлените битови отпадъци между дърветата в защитената местност откриваме гробове на домашни животни. Те са старателно оформени и си личи, че са от доста години.

Нерегламентираното гробище за домашни любимци над варненския квартал "Виница" е с площ от около половин декар. На надгробните могили могат да се прочетат имената на част от погребаните животни. Закон за погребването на домашни любимци няма. Във Варна няма и обособено за целта място. Затова собствениците на домашни животни са принудени да се справят сами.

През 2002 година в гробищния парк край село Тополи е имало парцел за погребването на домашни любимци. 14 години по-късно, обаче, по предписание на Министерството на здравеопазването, здравната инспекция във Варна закрива гробището за домашни любимци.

"Оттогава до затварянето през 2017 година около 400 домашни любимци са намерили своя вечен дом, така да кажа. Никъде в България към момента не функционират гробища за домашни любимци", каза Тодор Генков, управител на Общинска фирма "Обреди".

Заради липсата на регламент собствениците на домашни любимци са принудени сами да решават къде да ги погребват. Навярно всяка община трябва да поеме инициативата в свои ръце, по примера на Бургас, където общински съветници искат да бъде определен терен за погребване на домашни животни.

Вижте още в репортажа на Петко Петков

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още 20 спасители от България заминават към засегнатите райони в Турция
Още 20 спасители от България заминават към засегнатите райони в Турция
Кога варненци ще могат да ползват новите електробуси в града?
Кога варненци ще могат да ползват новите електробуси в града?