НОВИНИ

Национален конгрес на КТ "Подкрепа": Синдикатите ще участват в преговорите с ЕК по Плана за възстановяване

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
06:27, 08.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Синдикалните лидери ще участват в делегацията за преговори с ЕК по Плана за възстановяване и устойчивост при предоговарянето на частта за българската енергетика и отлагането на свиването на капацитета на въглищните централи с 40%.

Това стана ясно на 11-ият редовен конгрес на КТ "Подкрепа".

"Нашите борби за запазване на въглищните мощности в страната ще продължат, не само на национално, а и на европейско ниво. Ние, разбира се, не настояваме миньорите да дишат прах и да газят кал. Ако и когато се появи устойчива алтернатива на въглищата и запазване на работните места, която да замени празните приказки за слънце и вятър, ще застанем зад нея. Но не може да подкрепим неразумните идеи да си бутнем къщата, преди да сме построили нова. Няма да сме примирим с решения , които ще ни превърнат от енергиен лидер в енергиен лузър", заяви Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа".

Конгресът съвпада с 34-годишнината от създаването на синдиката и е под мотото "С "Подкрепа" в бъдещето!". В него участват над 600 делегати от цялата страна – представители на регионалните и браншови структури на синдиката. Утре конгресът ще избере екип от президент и вицепрезидент

На форума присъства почетният председател Константин Тренчев, който е и създател на синдиката. Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев също отправиха приветствия към делегатите.

"Предстои ни заедно да вземем важни решения, касаещи и приемането на една разумна и рационална енергийна стратегия. Най-важното е ние да съхраним автономността и независимостта на нашата енергетиката, да използваме капацитета, опита и мощностите, които ние сме изградили. Вярвам, че заедно ще решаваме въпросите за зеления преход, предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост, еврозоната, приемане на важни законови промени, касаещи трудовото и социалното законодателство. Вярвам, че ще продължим да разчитаме на вашата диалогичност и експертност", каза Румен Радев.

"Това, което и президентът на конфедерацията настоява, да бъдат включени и синдикалните организации при предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост в частта енергетика, това вече е направено и вие може да участвате и ще участвате в тези преговори", заяви Гълъб Донев - служебен министър председател.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джо Байдън призова републиканците за съвместна работа по време на годишната си реч
Джо Байдън призова републиканците за съвместна работа по време на годишната си реч
ЦИК започва приема на документи за регистрация на партиите за изборите
ЦИК започва приема на документи за регистрация на партиите за изборите