НОВИНИ

България иска ЕК да отвори кризисен резерв в подкрепа на зърнопроизводителите

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:26, 07.02.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Бизнес
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Спешни мерки от Брюксел искат България и още четири държави, които са близо до Украйна. Проблемът е вносът на евтино украинско зърно. Така у нас, българското - залежава по складовете и не може да бъде пласирано. Подобна е ситуацията и в други страни. Затова искането е Европейската комисия да отвори кризисен резерв за подкрепа на зърнопроизводителите.

Евгени Велковски от 24 години отглежда пшеница, царевица и слънчоглед в землището на няколко русенски села. Заради вноса на евтино украинско зърно неговото не се търси, стои в склада, а цените падат.

"Изведнъж започнаха да падат надолу, след което на всичко отгоре спря и търсенето. Това означава, че пазарът от някъде черпи продукция и най-логичното обяснение, че тази продукция идва от Украйна. Няма друга логика", казва зърнопроизводителят Евгени Велковски.

По данни на браншовата асоциация заради намалените приходи производителите се задъхват, а предстоят нови разходи покрай пролетната сеитба и подхранването на есенниците.

Как точно украинското зърно отива на нашия пазар, вместо да мине транзит през страната е трудно да се каже. Според производителите то се смесва с българското.

"Не е забранено смесването, но на еднакво по качество зърно. Напълно е възможно да се смесва с българско, за да се миксира някаква по-ниска цена за търговеца и съответно за по-голяма печалба", каза Евгени Велковски.

България е солидарна с Украйна, но трябват спешни мерки, за да се защитят българските производители. За това призова на последното заседание на земеделските министри в Брюксел министър Явор Гечев.

"Договорихме се, че има проблем и че механизмите каквито са в момента за отворен пазар по отношение на съществуващите коридори, не са точно такива, каквито Европа ги е измислила. И че трябват допълнителни действия по отношение на това мерките да действат наистина като коридори, а не зърното да достига до определени държави и да ги превръщат в буферни складове", каза Явор Гечев.

Освен България и Полша, Унгария, Чехия и Румъния поискаха от европейската комисия отваряне на кризисен резерв в подкрепа на техните зърнопроизводители.

"Отваряне на този кризисен резерв, който да налее средства като вид компенсации. Това е единият възможен начин, вторият е отваряне на кризисни складове, за да се поемат допълнителните количества зърно. Поискахме и допълнителна регулация, за да знаем тази украинска пшеница и слънчоглед къде отива и как излиза от Европейския съюз, тоест да имаме гаранция, че тя няма да се смесва и няма да се разполага на българските пазари", каза Явор Гечев.

Засега отговорът на Брюксел е, че Европейската комисия е готова да обмисли използването на кризисен резерв. Сумата за него в европейския бюджет за 2023 година е 450 милиона евро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чили, Уругвай, Парагвай и Аржентина със съвместна кандидатура да приемат Мондиал 2030
Чили, Уругвай, Парагвай и Аржентина със съвместна кандидатура да приемат Мондиал 2030
Любомир Епитропов е плувец №1 на България за 2022 година
Любомир Епитропов е плувец №1 на България за 2022 година