НОВИНИ

От нашите пратеници: Над 8000 души са извадени живи от руините в Турция

Айше Сали
от Айше Сали
18:01, 07.02.2023
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Надпревара с времето в Турция и Сирия след трагедията. Борбата сега е за оцелелите, но затрупани хора. Спасителни екипи от цял свят прииждат в Турция и Сирия, за да помагат в издирването. До момента са извадени живи над 8000 души. Турция обяви 7-дневен национален траур. Над 5000 са вече жертвите на мощния земен трус. Турските власти съобщават за над 3400 загинали и поне 20 000 ранени. Над 1600 са жертвите в Сирия.

Вижте и още във включването на Айше Сали.

Българските спасители и през нощта не спряха да претърсват хотели и жилищни сгради с камери и подходящо осветление в трескаво издирване на оцелели. Специалните ни пратеници Айше Сали и Меглена Гайдарова на място отразяват мащабите на трагедията и събират разказите на хората, преживели ужаса на бедствието. Екипът на "По света и у нас" е в град Адана от снощи.

Вещите край развалините те карат да си задаваш въпроси - на кого ли са били, какво ли са правили с тях по време на труса и къде ли са тези хора сега? Мислиш си за нощта, в която е трябвало да напуснат домовете си. Да изоставят досегашния си живот и любимите си неща. Вместо сестра си и нейните деца, Емир Салъч намира само албумите с техните снимки край разрушената сграда.

"Сестра ми, племенницата ми са затрупани от вчера. Надяваме се да бъдат открити. Съжаляваме, че нищо не може да се направи. Чакаме и се надяваме. Сутринта чухме гласове под развалините", разказа Емир Салъч.

Други пострадали срещаме в палатковите лагери или заедно със своите приятели, отворили домовете си за тях.

"Виждаме как в една къща живеят по 2 - 3 семейства и това е в добрия случай. От страх никой не може да влезе в къщата си. Живеят навън. Аз също приютявам мой приятел. Тук на първия етаж е неговата котка и търсим всевъзможни начини да я изкараме оттам, но не можем да влезем", разказа жена пред екипа ни.

"Имам 3 деца. Тук съм с тях. Не успяхме да вземем нищо на излизане от нас. През нощта става много студено. Едното ми дете и без това беше болно. Намерихме лекарства. Няма душ, тоалетната е ужасна. Но няма какво да се направи. Не можеш да вървиш срещу природата", сподели Лагер.

Край сринатите сгради в Адана очакват вести от спасителите. Сред тях са и тези от България. Последните пристигнали са спали само час.

Сега в Адана, който се слави като града на вкусната храна, плодородните земи и слънчевите портокали, очакват надежда, която да сложи край на страха и да им помогне да гледат отново към бъдещето.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистките на Марица Пловдив пристигнаха в Търговище (Видео)
Волейболистките на Марица Пловдив пристигнаха в Търговище (Видео)
ЦСКА: Работата по всеки детайл на бъдещия стадион не е спирала нито за миг
ЦСКА: Работата по всеки детайл на бъдещия стадион не е спирала нито за миг