НОВИНИ

Турция обяви 3 месеца извънредно положение в засегнатите от земетресенията райони

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:40, 07.02.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Ден след опустошителното земетресение в Турция и Сирия, жертвите надхвърлиха 6200 души, но опасенията са, че броят на жертвите може да нарасне няколко пъти. Ранените са поне 22 000. Спасители от 70 държави вече са на мястото на трагедията, България беше сред първите, които изпратиха екипи.

И днес Турция се събуди с нова серия мощни трусове. Страната е в национален траур, президентът Реджеп Ердоган обяви три месеца извънредно положение в 10-те засегнати от бедствието райони.

Град Хатай - един от тежко засегнатите след унищожителното земетресение. Малко момиченце е прекарало близо денонощие под руините на блока си. Успява само да поеме глътка въздух и да попита къде е майка ѝ.

- Къде е майка ми? Къде е мама?
- Майка ти е в болница.

В друг квартал е открита жива 3-годишната Умай.

Единни пред лицето на трагедията, хиляди спасители - местни и пристигнали от десетки държави, са в трескаво търсене на оцелели. Раздават одеяла и палатки на премръзналите хора, чиито домове вече не съществуват.

И намират начини да дадат вода на тези, които чакат да бъдат спасени.

За часове достъпът до районите на бедствието беше забранен за автомобили, освен за тези, доставящи хуманитарна помощ и превозващи доброволци. Работата на екипите е допълнително затруднена от обилните снеговалежи, които започнаха днес.

Турският президент обяви извънредно положение за срок от 3 месеца в 10-те засегнати от земетресението области. То ще изтече седмица преди планираните за 14 май избори, а Ердоган обеща, че хората там също ще могат да гласуват.

"Подготвяме хотелите в близост до засегнатите райони за настаняване на хората, останали без дом. Само в Анталия вече имаме осигурени 50 000 легла. Благодаря на всички 70 държави, които ни предложиха помощта си. Ситуацията изисква извънредни мерки", заяви Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

Земетресението в Турция е засегнало над 13,5 млн. души в радиус от 450 км - от Адана на запад до Диарбекир на изток и на 300 км от разположената на север Малатия до южния Хатай.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бебе се роди под развалините в Сирия (ВИДЕО)
Бебе се роди под развалините в Сирия (ВИДЕО)
Стоилов: Не очаквам никъде освен в Разград и на "Герена" да има добри условия на игра
Стоилов: Не очаквам никъде освен в Разград и на "Герена" да има добри условия на игра