НОВИНИ

Висока лавинна опасност в Рила и Пирин

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 07.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Опасно време и рискови зимни условия в Рила и Пирин заради обилния сняг и силните ветрове на високо. От 5-степенната европейска скала, рискът от лавини в Пирин е над 4. Това сочат данните на Българската лавинна асоциация.

Ветрове от 60 км/ч, температури от минус 20 градуса и снежна покривка от над 1 метър. Такава е картината по високите и рискови части на Пирин.

"Имаме деликатен сезон от гледна точка на лавинна опасност. Имаме една ледена основа, чиито сняг трудно ще се скрепи към нея. Даже проблемът е такъв, че в момента няма видими признаци за лавинна опасност и снежни маси и човек може да се подведе и да се спусне по склон, при навлизане на човек може да се получи откъсване", казва Анди Балевски, алпинист и лавинен експерт.

Лавинните специалисти и дежурните планински спасители съветват, изобщо да не бъдат предприемани големи рискове за каране извън пистите, тъй като шансът да образуваме лавина е над 80%.

"Трябва да се има предвид, че имаше доста силен вятър и всеки един снеговалеж беше с доста силен вятър и улеите са доста са навяти. Туристите трябва да излизат много подготвени, да си зареждат телефоните, хубава екипировка, това винаги сме го напомняли", каза Ивайло Валеов от Планинска спасителна служба Банско.

"Най-вероятно тази тенденция чак до април месец няма да се промени, тоест имаме проблем в дълбочина, за който трябва да свети една лампа и да са много по-предпазливи хората от обикновеното. Миналата зима имахме малко по-снежни и равномерни температури, което я направи много стабилна. Тази година и в Алпите, и тук имаме малко по-деликатна ситуация вече има индикации, за което и трябва да са по-консервативни хората", каза Анди Балевски.

Хората, които често пренебрегват метеорологичните условия и съветите, трябва да избягват преходи далеч от дежурните станции на Планинската спасителна служба. По този начин, при евентуален инцидент, ще бъде съкратено и времето на планинските екипи да окажат първа помощ.

Вижте повече в прякото включване на Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на културата Найден Тодоров изпрати съболезнователно писмо до турския посланик у нас
Министърът на културата Найден Тодоров изпрати съболезнователно писмо до турския посланик у нас
Страхил Попов пред БНТ от Турция: Положението е много сериозно, само една болница рабори нормално
Страхил Попов пред БНТ от Турция: Положението е много сериозно, само една болница рабори нормално