НОВИНИ

Помощ за пострадалите: Доброволци от Пловдив потеглиха за Турция

bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 07.02.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Екип от 27 доброволци от Пловдив и София потегли към турско-сирийската граница, заедно с два високопроходима техника. Групата се състои от обучени спасители от няколко доброволни формирования. Ето как започна дарителската акция в Пловдив.

В екипа има лекар, парамедици, хора, изучавали спасителни дейности специално при земетресения, както и пещерни спасители. Всички са доброволци от различни формирования и организации. Те ще останат в Турция поне една седмица.

"По информация на колеги, които са там, спасители, картинката е доста тежка. Извършват се в момента спасителни действия по време на земетресения, което е крайно опасно. Почти сигурни сме и сме го коментирали, че когато отидем, ние ще сменим тях. В такива условия един, два, три дена максимум да се работи, защото ще работим почти нонстоп през денонощието, на осветление, през светлата част на денонощието", каза Красимир Каракашев - доброволно формирование "Мейдей".

"Има 4 парамедици, аз съм един от тях, имаме лекар, имаме хора, които специализират височинно спасяване, пещерни спасители, хора, които се занимават с издирване и спасяване точно при земетресения - така, че екипът е много разнообразен", посочи Георги Влайков - Аварийно спасяване-Пловдив.

"Началната точка, към която се насочваме е Газиантеп - там ще държим връзка с колеги, които са на място. Те ще ни кажат вече към кое населено място да се насочим и къде ще бъдем най-полезни", допълни Влайков.

България е първата държава в Европейския съюз, която предостави помощ на Турция. Още вчера часове след трусовете страната ни изпрати двата военни самолета "Спартан" със спасители, медици и техника. На борда се качи целият алпийски отряд за спасяване на Столична община. Те се включиха с термокамери в откриването на хората, които все още са в неизвестност.

Вътрешното ни министерство изпрати 58 спасители от пожарната. Малко след 20.00 часа снощи двата "Спартан"-а се върнаха обратно в София, за да качат още екипи със спасители и кучета на борда. Два медицински екипа от ВМА също се включват в спасителните дейности.

Вижте повече в прякото включване на Таня Матева от Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христиан Пендиков ще получи българско гражданство и временно жилище у нас
Христиан Пендиков ще получи българско гражданство и временно жилище у нас
Хатайспор: Кристиан Атсу бе изваден жив, макар и с наранявания
Хатайспор: Кристиан Атсу бе изваден жив, макар и с наранявания