НОВИНИ

Спасителни екипи спасиха деца в Сирия. Жертвите на труса са над 2500

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
15:47, 07.02.2023
Чете се за: 04:42 мин.
По света
Слушай новината

Над 2500 са жертвите в Сирия, най-малко 3500 души са ранени. Там хуманитарната катастрофа е най-страшна. След повече от десетилетие на война, страната е обект на санкции от страна на Запада, което затруднява официалното предоставяне на помощи. Части от засегнатите райони са контролирани от режима на президента Башар Асад, а други от опозицията. Провинция Алепо, където милиони са напуснали домовете си заради гражданската война, сега е в руини.

Бебенце се роди под развалините в Сирия и даде доказателство на света, че животът винаги побеждава.

Новороденото беше извадено изпод отломките в провинция Алепо и веднага е закарано в болница. Майката не е оцеляла.

Спасителните екипи спасиха деца.

"Баща ти е тук, не се страхувай. Нуур, моля те, погледни ме. Говори с баща ти. Виж! Ето го татко, говори с него".

Надеждата в детските очи, търсещи таткото. Лицето покрито с пепел се запечатва като символ на трагедията. "Аллах е най-велик" - извика с облекчение спасителят от организацията "Бели каски", който измъкна малката Нуур от руините в град Джиндирес в провинция Алепо.

"Нека да се мръдне малко, да направим място. Хайде, Харуун, хайде. Нека сега да си почине малко. Помогни ми, хайде, Харуун. Помогни ми. Бавно!"

Спасителни екипи внимателно извадиха малкият Харуун, преди това разчистваха с голи ръце падналите отломки, недалеч от мястото, където беше спасена Нуур. Липсата на оборудване и смразяващи зимни температури затрудняват операцията.

Всеки спасен живот дава сила на екипите да продължат напред. Единствените, които участват в издирването на оцелели в контролираните от опозицията райони, са Белите каски. Хуманитарна организация от доброволци, която стана известна още по време на войната.

Самер е изгубил 12 свои близки - двама братя, майки си, семейството на сестра му.

"Съсипани сме, напълно съсипани .... няма го татко, няма я мама", казва той.

В Алепо някои хора прекараха нощта в манастир.

"Има над 750 души в манастира. Настанихме ги и в класните стаи. Осигурихме им закуска, обяд и вечеря, има и отопление. Но им осигурихме и най-важното - безопасност", казва отговорникът Джордж Сабеа.

Сирийският червен полумесец призова всички европейски държави да вдигнат наложените по времето на гражданската война санкции. Ръководителят му Халед Хабубати отправи призив с думите - "Моментът настъпи!" Въпреки санкциите подвластните на режима в Дамаск райони получават хуманитарна помощ чрез ООН. В контролираните от опозицията райони помощ на ООН идва само през Турция чрез създаден през 2014-та година трансграничен механизъм.

"Инфраструктурата е разрушена, пътищата, по които идваше хуманитарна помощ, за разрушени. Трябва да търсим други начини, за да стигне помощта до хората. Тези хора в Сирия имаха нужда от помощ и преди това. Сега просто имат нужда това да се случи незабавно", каза Ел-Мостафа Бенламлих - местен координатор за ООН.

Снимки: БГНЕС

Помощ идва предимно от съюзниците на Башар Асад - Иран и Русия. От Белия дом, и от Европейския съюз също обявиха, че хуманитарните програми, които вече бяха създадена за гражданската война, сега помагат за справяне с последствията от земетресенията. Заради санкциите Германия не дава директно средства, а отпусна един милион евро на неправителствена организация в помощ на жертвите в Сирия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски обърна и разгроми Септември в последната си зимна контрола
Левски обърна и разгроми Септември в последната си зимна контрола
Светът помага на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия
Светът помага на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия