НОВИНИ

Светът помага на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:28, 07.02.2023 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
Балкани
Слушай новината

Помощ към пострадалите от земетресението пристига от цял свят. Президентът на Обединените арабски емирства нареди отпускането на 100 милиона долара за спасителните операции в Сирия и Турция.

Въпреки войната Украйна също прояви солидарност и изпраща 87 спасители в Турция.

Румънски самолет се завърна в Румъния, след като достави хуманитарна помощ и спасители в Турция. Със самолета бяха евакуирани осем румънски и двама полски граждани от пострадалите зони.

Гръцки спасители успяха да извадят жив изпод развалините 50-годишен мъж в турската провинция Хатай. Екипът пристигна с лекари, медицински сестри, кучета и противопожарен автомобил.

40 германски спасители със седем обучени кучета пристигнаха в Газиантеп. Екипът ще помага за издирването на оцелели в малък град в провинция Хатай, на сирийската граница.

"Не може да се каже, че 100 часа са краят. Винаги има чудо в такива земетресения. Ако хората могат да се предпазят от студа, да имат достъп до вода и не са сериозно пострадали, а само затрупани, тогава могат да оцелеят дълго време", каза Стефан Хайнц, спасител от Германия.

Френски екип спасители пристигна в натовската военна база Инджирлик в провинция Адана, за да помогнат в издирването на оцелели. Ръководителят им съобщи, че ще работят в зона на два часа път от базата.

"Нека изразим нашето съчувствие към турския народ, на всички турци, които ще срещнем, да им кажем, че сме като тях, че сме ужасено от това бедствие и че ще направим всичко, за да им помогнем", каза подполковник Жан-Филип Нико.

Индия изпрати втори самолет с медицински екип и доставки за Турция. Първият, натоварни със спасители и обучени кучета, вече пристигна в Адана.

От израелската военна база Неватим за Турция също заминаха спасители.

Катар се отзова с хуманитарна помощ. Доставките са от катарския Червен полумесец и катарския фонд за развитие.

"Помощите включват комплекти за миене и комплекти за зимуване, с палатки и одеяла. Имаме пълна полева болница. В нея има 50 легла, шест от тях са за интензивно лечение и 44 са стандартни", каза Юсеф Ахмед Ам Мулла от хуманитарната делегация от Катар.

Самолет с хуманитарна помощ от Алжир пристигна в сирийския град Алепо. Властите в Дамаск заявиха, че помощите ще стигнат до всички, независимо че нямат контрол върху цялата територия на страната.

В Нидерландия, членовете на холандския екип за търсене и спасяване се събират на Авиобаза "Айндховен", за да отпътуват с товарен самолет към района, засегнато то земетресението в Турция.

Унгария изпраща 50 пожарникари.

Светът в помощ на Турция и Сирия: Международната общност мобилизира хора и техника (СНИМКИ)

Полски пожарникари в Лодз се събират, за да отпътуват на мисия в Турция.

Войници от ливанската армия се подготвят за спасителна операция. Ливанската армия изпрати 20 членове на инженерния полк за да подпомогнат издирвателните и спасителните операции.

И пожарната служба на Лос Анджелис в САЩ събра екип в помощ на пострадалите райни в Турция, който отпътува заедно с помощи от US Aid.

Граждански активисти в Исламабат, Пакистан, запалиха свещи по време на церемония за жертвите на земетресението в Турция и Сирия.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Весела Лечева връчи приза "Николай Колев и Людмил Неделчев" на Никола Ибришимов
Министър Весела Лечева връчи приза "Николай Колев и Людмил Неделчев" на Никола Ибришимов
Томова отстъпи на вицешампионката от "Ролан Гарос" 2019 в първия кръг на турнира по тенис в Линц
Томова отстъпи на вицешампионката от "Ролан Гарос" 2019 в първия кръг на турнира по тенис в Линц